Vlada RS traži UKIDANJE CARINE na mineralno đubrivo

Vlada Republike Srpske predložila je Savjetu ministara BiH donošenje odluke o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza mineralnih đubriva iz trećih zemalja.

Ovo je odgovor Vlade RS na enromno poskupljenje mineralnog đubriva, a koje naši poljoprivredni proizvođači nabavljaju isključivo iz uvoza.

Ovogodišnja proljećna sjetva biće najskuplja koju pamte naši poljoprivredni proizvođači zbog rasta cijena repromaterijala. Poljoprivrednici strahuju da će se sve to odraziti na vrijednost i kvalitet prinosa, a u konačnici na veće cijene proizvoda.

Najviše je poskupilo mineralno đubrivo, dok su cijene pojedinih formulacija veće i do 300 odsto. O udaru na proizvođače najbolje govori podatak da mineralna đubriva učestvuju sa 50 odsto u troškovima proizvodnje. Gorivo, koje stalno poskupljuje, učestvuje sa oko 15 odsto u troškovima proizvodnje.

Vlada RS je na posljednoj sjednici usvojila prijedlog Ministarstva poljoprivrede i odobrila dodatnih 75 miliona KM podsticaja poljoprivrednicima na već isplaćenih 75 miliona KM.

– Zadužuje se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da prati realizaciju, preduzima mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informiše Vladu Republike Srpske o završetku zasnivanja nove poljoprivredne proizvodnje, sa prikazom efekata preduzetih mjera, uključujući mjere za ublažavanje posljedica izazvanih rastom cijena repromaterijala u 2022. godini – saopšteno je iz Vlade RS.

Prethodni članakZemljotres kod Šibenika
Naredni članakOpšta mobilizacija i u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici