Vlada Hrvatske: Nismo se sastali s Komšićem jer nije izabran voljom hrvatskog naroda

Iz Kabineta Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Hrvatske, stiglo je pojašnjenje zašto se premijer susjedne zemlje nije pojavio u Predsjedništvu BiH.

Očekivano, kao razlog su označili Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“Konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske”, prenosi Fena saopštenje iz Kabineta.

Oni pojašnjavaju da je Plenković slično postupao i prilikom ranijih posjeta BiH, 2021. i 2023. kada je održao sastanke s predstavnicima Savjeta ministara BiH i parlamenta BiH.

“Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup”, saopšteno je.

Dalje je rečeno da će tokom boravka u Sarajevu, Plenković održati sastanke s predstavnicima Savjeta ministara BiH, Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, poglavarima vjerskih zajednica, visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, te sa predstavnicima civilnog društva.

Prethodni članakPlenković se nije pojavio u Predsjedništvu BiH zbog Komšića
Naredni članakNe može mu niko ništa: Đoković u polufinalu AO