Plenković se nije pojavio u Predsjedništvu BiH zbog Komšića

Hrvatski premijer Andrej Plenković jutros se nije pojavio na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH zbog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, iako je najavljeno da će prisustvovati.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović dočekali su danas predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea.

Iza njih su postavljene zastave Hrvatske, Nizozemske, Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Iako je trebao stići i premijer Hrvatske Andrej Plenković i stati ispred zastave Hrvatske, on se nije pojavio. Razlog je Željko Komšić kojeg zvaničnici u Hrvatskoj ne smatraju legitimnim članom Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda.

 

Plenković je juče stigao u Sarajevu te održao sastanke sa delegacijom Islamske zajednice u BiH i Vrhbosanskom nadbiskupijom te večerao sa vrhom HDZ-a na čelu sa Draganom Čovićem, Borjanom Krišto i Lidijom Bradarom.

Foto: I. L./Klix.ba

Danas je trebao u Predsjedništvu BiH, skupa sa Ursulom von der Leyen i Markom Rutteom, razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH.

No, očito nije planirao da će na svom radnom mjestu biti i Komšić koji je prethodnih dana bio van zemlje. Kada je Plenković dobio potvrdu da će Komšić biti u zgradi Predsjedništva BIH, odučio je ne doći.

Inače, ova posjeta se dešava u trenutku kada BiH prolazi test spremnosti da do marta ispuni uslove kako bi i službeno otvorili pregovore za članstvo u Evropskoj uniji.

BiH je u novembru dobila uslovno zeleno svjetlo za početak pregovora, odnosno onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo.

klix.ba
Prethodni članakLavrov: SAD godinama ignorisale dobru volju predsjednika Rusije
Naredni članakVlada Hrvatske: Nismo se sastali s Komšićem jer nije izabran voljom hrvatskog naroda