VLADA HNK O POSLJEDICAMA ZEMLJOTRESA: Predsjednik Herceg i ministri sutra će obići Stolac, Čapljinu i Ravno

Vlada Hercegovačko -neretvasnkog kantona danas je razmotrila informacije oko posljedica zemljotresa koji je pogodio Hercegovinu 23. aprila i zaključeno je da će delegacija Vlade na čelu sa predsjednikom Nevenkom Hercegom sutra posjetiti Stolac, Čapljinu i Ravno i na licu mjesta se upoznali sa posljedicama potresa i potrebama građana na pogođenim područjima.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Informaciju o posljedicama potresa na području HNK za period od 23. do 25. aprila 2022. godine. Istaknuto je kako je na području Stoca stradala jedna osoba, a nekoliko je osoba zadobilo lakše povrede. Nastala je znatna materijalna šteta na stambenim i poslovnim objektima, a uočeni su i zastoji na putnim pravcima. Prijavljeno je 90 oštećenja stambenih objekata. Na području Grada Mostara nije bilo prijava materijalne štete. Na području Grada Čapljine na više objekata je nastala materijalna šteta kao i na više parkiranih vozila uslijed pada crijepa, a medicinsku pomoć u Domu zdravlja Čapljina zatražile su 4 osobe sa lakšim tjelesnim ozljedama. Završeno je saniranje dimnjaka i popravak krovišta na 7 stambenih zgrada i 54 porodične kuće, saopšteno je iz Vlade HNK.

Na današnjoj, 173. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Odluku o pristupanju izradi Strategije za mlade HNK od 2022. do 2027. godine. Istaknuto je kako na području HNK postoje samo 4 lokalna vijeća mladih što otežava proces donošenja strategije čiji je prioritet konkretna pomoć mladima iz opština i gradova kantona. Naglašeno je kako je interes strategije da kantonalni organi, lokalne samouprave, sva udruženja građana i subjekti društvene zajednice međusobnom saradnjom i zajedničkim djelovanjem doprinesu postizanju zajedničkih ciljeva koji se odnose na život mladih.

Iz resora Ministarstva za pitanja boraca, Vlada je usvojila i Program utroška u iznosu od 4.103.760,00 KM od čega će se 3.570.000,00 KM izdvojiti za finansiranje prava u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica u HNK, te važećim podzakonskim aktima i programima, a 533.760,00 KM za finansiranje boračkih udruženja i organizacija.

Takođe, Vlada je usvojila odluku kojom će se pokrenuti izrada Strateškog plana za razvoj boračkog preduzetništva na području HNK za period od 2022. do 2027. godine.

Razmotren je i usvojen Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2022. godini ukupne vrijednosti 1.288.162,33KM. Uz ostalo, za finansiranje hitnih mjera i saniranje posljedica izdvaja se 414.632,46 KM, za preventivne mjere 257.632,46 KM, a za opremanje struktura civilne zaštite 487.081,16 KM.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojeno je više odluka vezanih za lov kojima se daje podrška neprofitnim organizacijama u oblasti lovstva, korisnicima lovišta, a u cilju unapređenja upravljanja lovištem kojeg koriste, te doprinosi unapređenju i promicanju lovstva na području HNK.

Usvojen je i Program utroška novčanih sredstava od naknada prikupljenih na osnovu prenamjene poljoprivrednog zemljišta u iznosu od 414.000,00 KM.

Iz resora Ministarstva privrede, usvojene su odluke o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekte i fotonaponske elektrane na lokaciji privredne zone  Hodovo-Grad Stolac i na lokaciji Čule-Grad Mostar.

Vlada je usvojila Odluku o realiziranju projekta „Boljim upravljanjem do bržeg ekonomskog rasta“, te će s UNDP-om i Vladom Kraljevine Norveške zajednički osigurati 100.000 KM.  Kroz planirane aktivnosti opremit će se Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca i JU Srednja građevinska škola u Mostaru kako bi se unaprijedila obuka kadrova potrebnih modernoj privredi.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline, donesena je potrebna odluka kojom se omogućava nastavak izrade Strategije razvoja turizma u HNK.

Prethodni članakDJECA IZ MOSTARA, NEVESINJA I TREBINJA DRUŽILA SE I TAKMIČILA NA VASRŠNJEM TURNIRU U MOSTARU (FOTO)
Naredni članakVišković: Vlada Srpske priprema set zakona o povećanju plata i socijalnih davanja