Vlada HNK kreće sa prenamjenom i uređenjem bivšeg hotela “Ero”

Nakon što je ishodila građevinske i sve druge zakonske dozvole od strane Gradske uprave Grada Mostara, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona osigurala je sve administrativne preduslove da pokrene fazne aktivnosti na prenamjeni, potpunoj rekonstrukciji, obnovi i uređenju nekadašnjeg Hotela Ero, smještenog na raskrsnici Ulice kardinala Stepinca i Dr. Ante Starčevića.

Ta derutna hotelska zgrada, nakon opsežne obnove i uređenja, postaće reprezentativna zgrada Vlade HNK-a koja će objediniti sva kantonalna ministarstva i druge organe kantonalne javne uprave pod jednim krovom.

Podsjećamo, od Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH, a nakon zakonom propisanog procesa, Vlada HNK-a kupila je zgradu Hotela Ero. Nakon provedene javne nabavke, urađen je projektni zadatak, te proveden javni konkurs za izbor projektanta koji je uradio glavni projekat prilagodbe koji je Vlada usvojila. U međuvremenu izvršena je i revizija glavnog projekta, a nakon završetka svih radnji i uknjiženja prava vlasništva na predmetnoj nekretnini, dobivene su i urbanistička saglasnost i građevinska dozvola te izvršeno plaćanje pripadajuće rente. Time su stečeni svi preduslovi za početak realizacije projekta, te se uskoro očekuje da bude raspisan javni konkurs za izbor izvođača radova.

– U Budžetu su predviđene sve potrebne stavke, a sada kada smo dobili i svu potrebnu dokumentaciju, saglasnosti i dozvole, očekujem i skori početak radova. Jasno, postoji zakonom predviđeni proces izbora izvođača radova, ali od naših nadležnih službi očekujem i tražim ekspeditivnost da ne bi imali više nepotrebnih odgađanja. Ova zgrada važna je i za Mostar kao naš administrativni centar, za naš kanton i za sve naše građane. Imaće svoju funkcionalnu ”težinu”, ubrzaće administrativne procese, unaprijediti i modernizirati rad Vlade, kreirati visoke uštede posebno jer više nećemo plaćati brojne mjesečne rente, a i estetski će jako ”podići” sliku ovog dijela grada – komentarisao je premijer dr. sc. Nevenko Herceg i dodao da će Vlada, nakon više desetaka uloženih miliona KM u izgradnju, dogradnju, obnovu i uređenje čitavog niza javnih objekata, svojom novom zgradom udariti svojevrsni pečat na te projekte.

– Od 2015. do danas, u okviru Projekta energetske efikasnosti, ulažući izrazito velika budžetska, donatorska i kreditna sredstva, obnovili smo i energetski unaprijedili otprilike 60 osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, policijskih, sudskih i drugih administrativnih zgrada na prostoru svih naših gradova i opština, od Prozor-Rame i Konjica do Neuma i Ravnog. Treba naglasiti da to nije bila naša obaveza, jer su vlasnici tih objekata uglavnom jedinice lokalne samouprave. Sada, poslije dogradnje i obnove zgrade Skupštine HNK-a i poslije nedavnog završetka kompliciranih obnoviteljskih radova na zgradi Kantonalnog suda u Mostaru, došlo je vrijeme da poentiramo sa novom zgradom Vlade koja će biti moderna, funkcionalna i moći odgovoriti stvarnim potrebama i njezinih radnika i naših sugrađana – poručio je Herceg.

Inače, predmetna zgrada, površine 9565 kvadratnih metara, izgrađena je 1988. godine i njezina potpuna prenamjena, obnova i uređenje podrazumijeva opsežne radove koji će teći u nekoliko faza. Projektom je predviđen moderni objekat, dostojan sjedišta kantonalnih institucija, koji će se vizualno uklopiti u modernu arhitekturu grada, a korisnicima omogućiti vrhunske uslove za rad, uz napredno opremljene kancelarijske prostore, sale za sastanke, prostore za arhivu, prateće parkinge, uređeni zeleni pojas, otvoreni pristup zgradi, itd, saopšteno je iz Vlade HNK.

(Mostarski.ba)

Prethodni članakOtvoren humanitarni broj za pomoć narodu Palestine
Naredni članakBanjalučanka izgubila životnu bitku: Darija Karanović preminula nakon 15 godina borbe sa opakom bolešću