Vlada FBiH iz budžeta izbacila novac za kupovinu kanadera: “Popravićemo helikoptere FUP-a”

BiH se svake godine suočava s požarima. Za nabavku kanadera, u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine bilo je planirano 30 miliona maraka.

Sredstva za nabavku letjelica za gašenje požara iz vazduha, preusmjerena su u druge svrhe. Umjesto toga, Vlada FBiH je izdvojila sedam i po miliona maraka za popravak helikoptera Federalne uprave policije (FUP) i iznajmljivanje letjelica za gašenje požara.

Hercegovačko-neretvanski kanton je podneblje podložno brojnim prirodnim nesrećama. Najopterećenija je što se tiče požara na otvorenom. Šezdeset posto od ukupnih požara u Federaciji događa se upravo u ovom kantonu. Stoga vatrogasci, koji se često bore s vatrenom stihijom na nepristupačnim terenima, godinama apeliraju na nabavku letjelica, prenosi BHRT.

“Da se konačno nabavi taj air traktor za naš kanton, dakle, jasno je da je naš kanton najopterećeniji što se tiče požara otvorenog prostora, mi imamo svu infrastrukturu u Mostaru za zračne snage, za vatrogastvo, tako da su se svi uslovi za nabavku air traktora ostvarili u kantonu”, Petar Jukić, šef Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Međutim, Vlada Federacije BiH je odustala od prvobitne namjere nabavke letjelica za gašenje požara.

“Trenutno nije planirana nabavka kanadera. Ono što jeste planirano budžetom su četiri miliona za popravku helikoptera Federalne uprave policije čime bi isti bio prilagođen i gašenju požara. Također, na raspolaganju su i tri i pol miliona maraka za iznajmljivanje letjelica za gašenje požara”, saopštili su iz Kancelarije premijera FBiH Nermina Nikšića.

Iz vatrogasne službe navode kako iznajmljivanje letjelica zbog birokratske procedure često dovodi u pitanje pravovremenu i adekvatnu reakciju na terenu.

“Mi imamo sada helikoptere koje koristimo od vojske BiH, procedura za njihovo korištenje je toliko komplicirana da je njihova efikasnost ekstremno umanjena. Mi dok ispunimo formulare, dok napišemo zahtjev, dok nađemo kome ćemo poslati, pa jedan operativni centar, drugi, Federaciju, Ministarstvo sigurnosti, Predsjedništvo, pa u Ministarstvo obrane, dok to dođe do terena, bude najčešće kasno”, kazao je Jukić.

Kada je riječ o kanaderima, stav Vlade Federacije je da je njihov manevarski prostor za punjenje vodom na području Bosne i Hercegovine ograničen. Zbog toga, planirani način sanacije postojećeg helikoptera Federalne uprave policije i iznajmljivanja letjelica, prema procjenama stručnjaka, navode, trenutno je puno rentabilniji i brži.

Prethodni članakTreću veče ‘Mostarske liske’ odigrana predstava ‘Djelidba’
Naredni članakIzgorio automobil u Trebinju, policija vrši uviđaj