Višković: U Ljubinje stiže stručni tim da izvrši procjenu štete (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Ljubinju da će sutra u ovo mjesto doći stručni tim iz Republičke direkcije za obnovu i gradnju, koji su jedini kvalifikovani da izvrše procjenu štete nastale od zemljotresa.

Poručio je svim građanima da neće biti ostavljeni sami i da će biti predmet pažnje institucija.

– Pomoći ćemo svima u skladu sa mogućnostima. Uradićemo sve da pomognemo i da sve objekte vratimo u stanje upotrebe – rekao je Višković.

Višković ističe, da će, ukoliko se procijeni da zgrada opštine više nije za upotrebu, Vlada Srpske za ove namjene u upotrebu staviti lokalni hotel koji je u njenom vlasništvu.

Radovan Višković u Ljubinju (Foto: RTRS)

Kada je riječ o opštini Berkovići i ostalim opštinama u Hercegovini pogođenim nedavnim zemljotresom, Višković je naveo da su odmah ekipe Civilne zaštite stigle u te lokalne zajednice i pomogle u saniranju štete.

Istakao je da je, prema procjeni, Ljubinje pretrpjelo najveću štetu od zemljotresa u odnosu na ostale lokalne zajednice, ali i da nijedna neće biti zanemarena.

Radovan Višković u posjeti Ljubinju (Foto: RTRS)

– Neće biti zanemarene ni ostale lokalne zajednice. Mi ćemo naš posao uraditi onako kako je predviđeno zakonom – izjavio je Višković.

Teško je sada govoriti o materijalnoj šteti od zemljotresa u Ljubinju, ali je za ovu opštinu najvažnije da ima podršku institucija Republike Srpske, da nije ostavljeno samo u tome, izjavio je načelnik opštine Stevo Drapić.

Drapić je istakao da je potrebno da prvo stručnjaci daju svoje mišljenje.

– Objekat zgrade opštine nije uslovan i mislim da ćemo morati da tražimo alternativno rješenje – rekao je Drapić.

Radovan Višković u posjeti Ljubinju (Foto: RTRS)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije da će opštini Ljubinje biti upućeno 500.000 KM kao vid hitne pomoći za saniranje štete prouzrokovane zemljotresom koji je pogodio Hercegovinu.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale pogodio je u petak, 22. aprila, Ljubinje, Berkoviće i druge hercegovačke opštine, a osjetio se i u drugim mjestima u BiH, regionu, Italiji, Sloveniji. Od posljedica povreda zadobijenih u zemljotresu, poginula je mlada žena iz Stoca.

Prethodni članakVLADIKA DIMITRIJE SLUŽIO U PREBILOVCIMA: Nema ljepšeg ni blagoslovenijeg mjesta za proslavu Vaskrsa od Prebilovaca (FOTO)
Naredni članakDodik, Višković i Ćurić otvorili bazen u Trebinju (VIDEO)