Višković: Srpska će imati jednu od najpovoljnijih cijena gasa

Cijena gasa ostaje povoljna, a sa predstavnicima Gasproma razgovarano je o tome da se krene u izgradnju gasifikacije Srpske i dvije gasne elektrane, bez obzira na pritiske iz Sarajeva, izjavio je za RTRS premijer Srpske Radovan Višković.Prema njegovim riječima, delegacija Srpske dočekana je u Moskvi na najvišem nivou.

– Imali smo niz sastanaka i obavili smo razgovore sa potpredsjednikom ruske Vlade Aleksandrom Novakom i njegovim saradnicima, a bili su i predstavnici Gasproma, Zarubežnjefta, kao i drugi investitori – naveo je premijer Vrpske.

Višković je naglasio da “donosi dobre poruke za Srpsku, poput one da će potrošači u Srpskoj imati jednu od najpovoljnijih cijena gasa, ali i potrošači u BiH i to zahvaljujući Srpskoj”.

– Razgovarali smo i da dobijemo dugoročni ugovor za snabdijevanje gasom. S predstavnicima Zarubežnjefta smo razgovarali o njihovim namjerama daljeg razvoja i proširivanja kapaciteta u Modriči i Brodu, na njihovim benzinskim pumpama, kao i o njihovim budućim investicionim ciklusima u vezi sa izgradnjom gasnih elektrana. Sa predstavnicima Gasproma razgovarano je o tome da se, bez obzira na pritiske iz Sarajeva, konačno krene u izgradnju gasifikacije Srpske i dvije gasne elektrane na prostoru Srpske – naveo je Višković.

Višković je napomenuo da je danas delegacija Vlade imala sastanak sa potencijalnim investitorima koji bi radili postrojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni.

– Mogu da kažem da je ovo jedna od najuspješnijih posjeta delegacije Vlade Republike Srpske Ruskoj Federaciji. Izražavam veliku zahvalnost Ruskoj Federaciji, prije svega Novaku koji je pozvao delegaciju Vlade na Rusku energetsku sedmicu u Moskvi. Učinjena je jedna velika usluga, odnosno priznanje Srpskoj koja je bila uvažena na jednom tako moćnom skupu. Imali smo priliku da učestvujemo na panelu “Globalno tržište nafte i gasa: Kako proći kroz period turbulencije” -rekao je Višković.

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokićporučio je da je značajno da Srpska četvrti put učestvuje na Ruskoj energetskoj sedmici na kojoj se mogu steći nova iskustva i znanja koja su i te kako potrebna Srpskoj.

– Imali smo brojne kontakte i uvjeren sam da će poslije ove posjete biti novih, ne samo sastanaka, već i aktivnosti na operativnom nivou kojim ćemo razvijati i nove investicije u sektoru energetike sa ruskim partnerima, ali i partnerima drugih država koji izražavaju interes za saradnju sa Srpskom – rekao je Đokić.

Prethodni članakDanas je VELIKI ŽENSKI PRAZNIK: Vjernici SPC slave Pokrov Presvete Bogorodice, evo koje običaje treba ispoštovati
Naredni članakKoalicija “Za budućnost Crne Gore”: Mandić kandidat za predsjednika Skupštine