Višković: Biće preduzete aktivnosti radi očuvanja industrije alata

Na sastanku premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa direktorom Poslovnog sistema Svislajon-Takovo Rodoljubom Draškovićem zaključeno je da ovaj biznismen vjeruje Vladi Srpske, te da će biti preduzete sve aktivnosti s ciljem očuvanja Industrije alata.

Višković je nakon sastanka u Trebinju izjavio novinarima da je dogovoreno da se sravne računi Investiciono-razvojne banke, Poreske uprave Srpske sa rukovodiocima Industrije alata u Trebinju, te da se formira ekspertski tim od ekonomista i pravnika koji će po međunarodnim računovodstvenim standardima pronaći zakonito rješenje koje će prihvatiti i uprava Industrije alata i Vlada.

– Obaveza mi je da oslobodimo imovinu koju Poreska uprava drži kao hipoteku nad Industrijom alata u Trebinju, spreman sam da to radimo brzo. Onaj dio koji je interesantan za nova ulaganja da riješimo hitno i da se skinu hipoteke kako bi se dalje išlo u investicije, u sprovođenje ideja – rekao je Višković i dodao da Drašković vjeruje Vladi i premijeru.

Višković je istakao da cijeni to što Drašković širom zemalja bivše Јugoslavije ima 15.000 zaposlenih u Poslovnom sistemu Svislajon-Takovo, te da dolazak ovog privrednika u Republiku Srpsku i Trebinje svima treba da imponuje.

On je napomenuo da je Drašković najveći investitor u ovaj dio Republike Srpske i da zbog toga zaslužuje njegovu pažnju, baš kao i 500 radnika Industrije alata.

– Učinićemo sve da Industriju alata što prije stavimo na onaj put gdje će se ona samo više razvijati gdje će se graditi novi kapaciteti i primati novi ljudi – istakao je Višković.

Drašković je izjavio da industrija alata ima svoj obrtni kapital i ugovorene poslove godinu dana unaprijed i da ne mogu da stignu da ostvare proizvodnju koju svjetsko tržište traži.

– Industriju alata je 97 odsto izvozno orijentisan. Potrebno je da mi skinu hipoteke sa imovine da bih mogao graditi nove pogone, i opremu i da bude vodeća firma u Evropi kad je o proizvodnji alata riječ – rekao je Drašković.

On je dodao da je u planu zapošljavanje novih radnika u metalski dio Poslovnog sistema Svislajon-Takovo, ali da mora imati sigurnost.

– Vjerujem premijeru. On je došao iz privrede i nije spreman, kao ni ja, da bilo šta radi mimo zakona. Trajno ćemo riješiti uspješnu sudbinu IAT-a. Ovo je prvi premijer u Srpskoj kome ja vjerujem, a ovdje sam više od 15 godina – rekao je Drašković.

Prethodni članakNevesinje komemoracijom oprostilo od dr Vukovića
Naredni članakVišković u Trebinju s Draškovićem: Biće preduzete aktivnosti radi očuvanja industrije alata