Vijećnik u Grudama kažnjen zbog lajka

Opština Grude službeno pokušava uvesti verbalni delikt kao krivično djelo, tvrdi Hrvatska republikanska stranka navodeći kako je njihov vijećnik kažnjen zbog lajka na društvenoj mreži.

”Nakon što svi mediji danima govore o ‘realizaciji zaključka 7 HNS-a’, nakon raspisivanja protuustavnih izbora, čovjek bi pomislio kako je vodeća stranka upregla sve terenske snage u odbranu političkog digniteta hrvatskog naroda. No, kogod je to pomislio vara se. Koji su u stvarnosti prioriteti vladajuće stranke pokazuje opština Grude. Vjerovali ili ne, zadnjih dana najveći prioritet rada ove opštine je kažnjavanje vijećnika HRS-a Tomislava Bandića, pazite sad: zbog like-a komentara na svome profilu na društvenoj mreži!”, navodi HRS. Stranka u saopštenju za javnost tvrdi kako je organizovana sjednica Opštinskog vijeća, ”upregnuti su svi opštinski resursi, urađena objava u službenom listu opštine, objava na naslovnici službene stranice opštine, itd. kako bi se ‘urbi et orbi’ pokazalo kako je vijećnik HRS-a Tomislav Bandić, po mišljenju većine vijećnika Opštinskog vijeća Grude, prekršio etički kodeks lajkajući komentar na svome profilu na društvenoj mreži”.

”Dakle, opština se ne bavi demografskim mjerama, privredom, rupama na cestama, stanjem u školama i javnim ustanovama, prometnom i komunalnom infrastrukturom, bavi se praćenjem profila na društvenim mrežama. Toliko nam je to suludo, da je prosto za ne povjerovati. Opštinski jurišnici su išli toliko daleko da su na sjednici Vijeća pojašnjavali kako Tomislavu Bandiću prijeti do tri godine zatvora zbog ovog čina. Očito neki  nisu još uvijek svjesni kako živimo u demokratskom društvu te treba podsjetiti opštinske jurišnike kako se Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, u kojoj je postojao verbalni delikt kao Članak 133 tadašnjeg krivičnog zakona, raspala početkom 90-ih prošlog vijeka. Gospodo vijećnici vladajuće većine O. v. Grude, načelniče Opštine i svi vi iz vladajuće partije koji ste uključeni u ovu hajku na vijećnika HRS-a, jeste li svjesni koliko sramotite opštinu Grude? Zar vi mislite kako ćete nas s ovim suludim činom ušutkati?”, navodi HRS.

S druge strane, Opštinsko vijeće Grude objavilo je kako je na 12. sjednici, koja je održana 28. aprila 2022. godine, donesena Odluka o izricanju mjere za kršenje odredbi Etičkog kodeksa za izabrane opštinske zvaničnike. ”Navedenom Odlukom izriče se mjera Javna opomena vijećniku Tomislavu Bandiću, predsjedniku Kluba HRS-a, zbog kršenja odredbi članka 7. Etičkog kodeksa za izabrane opštinske zvaničnike’, navedeno je. Inače, članak 7. spomenutog kodeksa govori o načelima u komunikaciji s građanima i medijima.

Šta je Bandić lajkao nismo uspjeli saznati.

Prethodni članakEkshumacija tijela Muamera Zukorlića obaviće se danas
Naredni članakPODRŠKA PROJEKTIMA FEDERALNE I KANTONALNE UPRAVE ZA GEODETSKE I IMOVINSKO-PRAVNE POSLOVE