Vijeće ministara i Vlada FBiH proglasili dan žalosti

Vlada Federacije BiH je na današnjoj 198. hitnoj sjednici donijela odluku o proglašenju 4. januara 2021. godine Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine povodom tragedije u mjestu Tribistovo u Opštini Posušje, u kojoj je u novogodišnjoj noći ugašeno osam mladih života.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade FBiH i institucija FBiH. Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u FBiH. Medijske kuće na teritoriji FBiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Isto tako, Savjet ministara BiH donijelo je odluku o proglašenju Dana žalosti za sutra 2. januara.

Na vanrednoj sjednici Vlade Zapdnohercegovačkog kantona koja je održana u petak 1. januara 2021. godine, donesena je Odluka o proglašenju 3  dana žalosti u tom kantonu povodom nezapamćene tragedije na prostoru opštine Posušje, gdje je tragično preminulo 8 mladih osoba.

Danima žalosti na prostoru Zapadnohercegovačkog kantona proglašeni su 2., 3. i 4. januar 2021. godine (subota, nedjelja i ponedjeljak).