Vidovićeva na posebnoj sjednici NSRS “Srpska može da povuče saglasnost za prenos nadležnosti za indirektno oporezivanje“

Ministarka finansija Srpske, Zora Vidović, obrazlažući Informaciju o prenosu nadležnosti sa RS na BiH u oblasti indirektnog oporezivanja, rekla je da je međunarodna zajednica imala ključnu ulogu u tome.

Vidovićeva je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, rekla da su sporazum 2003. potpisali entitetski premijeri uz prisustvo visokog predstvanika Pedija Ešdauna, čime je suverenitet iz te oblasti prenesen na nivo BiH.

-Kada govorimo o razlozima za osporacanje prenosa nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, posebno treba podsjetiti da je u knjizi Neustavne promjene Dejtonskog sporazuma BiH navedeno da su meuđnarodne obaveze i prava entiteta zagarantovani Ustavom BiH i Dejtonom, te da sporazumi entiteta sami po sebi ne predstavljaju amandmane na Ustav BiH niti ga mogu mijenjati – rekla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da prem Ustavu, BiH može da preuzima dodatne nadležnosti od entiteta samo uz saglasnost entiteta i dok traje saglasnost entiteta.

-Prema tome, Srpska može da se povuče iz sporazuma o prenosu nadležnosti iz oblasti indirektnog oporezivanja – tvrdi Vidovićeva.

Prethodni članak“Nije stigao zvaničan upit da se izmjesti iz bolnice” Ljekari UKC RS o smrti mlade majke Dijane Milanović
Naredni članakBrnabić: Partnerstvo sa Rusijom snažan oslonac za razvoj