Brnabić: Partnerstvo sa Rusijom snažan oslonac za razvoj

epa09578774 Serbia's Prime Minister Ana Brnabic gives a speech during the 75th anniversary celebrations of The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) at UNESCO headquarters in Paris, France, 12 November 2021. EPA-EFE/JULIEN DE ROSA / POOL MAXPPP OUT

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je u Moskvi da je Vlada odredila tri ključna razvojna prioriteta do 2030. godine, a da partnerstvo sa Rusijom predstavlja snažan oslonac u formiranju razvojne agende Srbije.

Brnabićeva je na Međunarodnom izvoznom forumu “Proizvedeno u Rusiji” kao prvi prioritet navela razvoj i upotrebu vještačke inteligencije, sa jasnim planom da se Srbija do kraja 2030. godine profiliše kao regionalni lider u toj oblasti.

Ona je na skupu, na kojem je učestvovao i ruski premijer Mihail Mišustin, kao drugi prioritet navela podizanje kapaciteta u oblasti biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, a na trećem mjestu je energetska sigurnost i stabilnost, uz obezbjeđivanje uslova za dugoročno održiv rast i zaštitu životne sredine, odnosno, zelena agenda.

Brnabićeva je navela da Srbija prati razvoj novih tehnologija u Rusiji i uči od Rusa, zahvaljujući čemu su uspostavljena važna partnerstva sa najjačim svjetskim ruskim naučnim centrima, kao što je Skolkovo, kao i da se očekuje da će do 2030. bioekonomija u Srbiji da ostvari godišnji prihod veći od milijardu evra.

 

Ona je ukazala na predviđanja da će vještačka inteligencija do 2030. godine doprinijeti svjetskom BDP-u 15,7 triliona dolara, u čemu Srbija vidi veliku šansu za sebe, kao i da se očekuje da će do 2030. godine bioekonomija u Srbiji da ostvari godišnji prihod veći od milijardu evra.

Brnabićeva je rekla da je Srbija napravila veliki i važan korak sa proizvodnjom ruske vakcine “sputnjik ve” i zahvalila za podršku Rusije da se ta vakcina proizvodi u Srbiji, prenijeli su beogradski mediji.

Kada je riječ o energetskoj budućnosti, Brnabićeva je navela da je Rusija najbliži partner Srbiji u postizanju energetske stabilnosti i bezbjednosti za građane i privredu.

Brnabićeva je nakon skupa sa ruski premijerom Mišustinom posjetila izložbu “Proizvedeno u Rusiji”, na kojoj je predstavljen i srpsko-ruski projekat Beogradski dijametar koji se odnosi na modernizaciju i razvoj BG voza.

Međunarodni izvozni forum u Moskvi održava se od 2012. godine i predstavlja međunarodnu platformu na kojoj izvoznici, eksperti, zvaničnici i razvojne institucije razgovaraju o aktuelnim pitanjima izvoznih aktivnosti i razvijaju praktična rješenja za povećanje izvoza ruske robe i usluga u svijetu.

Prethodni članakVidovićeva na posebnoj sjednici NSRS “Srpska može da povuče saglasnost za prenos nadležnosti za indirektno oporezivanje“
Naredni članakLUGONJA: NA KRAJU SMO PANDEMIJE, VIRUS KORONA JE ZAVRŠIO KARIJERU