VEJNOVIĆ: NASILNE POLITIKE MOGU DOVESTI DO SUKOBA U BiH

Predsjednik Evropskog defendologija centra Duško Vejnović izjavio je danas u Mostaru da nasilne i radikalne politike mogu dovesti do konflikta i sukoba u BiH.

On je govoreći na okruglom stolu na temu “Bosna i Hercegovina u različitim izazovima, rizicima i prijetnjama na istorijskom evropskom raskršću” koji je održan u organizaciji Univerziteta modernih znanosti CKM Mostar u saradnji sa Evropskim defendologija centrom iz Banja Luke govorio o izazovima u BiH i reflekotovanju rusko-ukrajinskog sukoba na ove prostore.

”Bosna i Hercegovina, ovakva kakva je po Dejtonskom mirovnom sporazumu, 27 godina je u nesporazumima. Politika ne smije i ne treba da se vodi nasilnim sredstvima koja se pretvaraju u rat i ja apelujem na političke elite u BiH i regionu, bez obzira na različite poglede, da se urazume i pojačaju stepen odgovornosti, te idu u susret regionalnim politikama koegzistencije i saradnje i ne koriste alate koji bi potpirivali mržnju i nesporazume”, kazao je Vejnović.

Vejnović je ipak upozorio da postoji opasnost da bi moglo doći do konflikta na sjeveru Kosova koja bi se mogla proširiti na Balkan. ”Postoje informacije da bi politika Kosova mogla izazvati sukobe na sjeveru, odnosno u Kosovskoj Mitrovici i okolini što je onda opasnost za Balkan i Evropu. Taj bi se konflikt mogao proširiti na region. Ja vjerujem u odgovornost političara na Zapadnom Balkanu da će preventivno djelovati da ne dođe do tog sukoba i nesreće”, naveo je Vejnović.

Rektor Univerziteta CKM prof.dr Vladimir Stojanović u uvodnom obraćanju naveo je da u sudaru s novim izazovima, prijetnjama i napetostima koje se drugačije od onih iz hladnoratovskog perioda, međunarodni sistemi i institucije, akteri i politike pokazuju zabrinjavajuću slabost, sporost i neusuglašenost u procesu prilagođavanja i redefinisanja.

”Institucionalne i strukturalne slabosti koje se primjećuju u svijetu, posebno po okončanju ‘hladnog rata’, transformacija, nestanak ili smanjeno značenje starih hladnoratovskih problema koji su izazivali nestabilnosti, napetosti i ratove, otvaraju potpuno nova pitanja na koja trenutno naučna teorija bezbjednosnih –društvenih nauka nema brzog i jedinstvenog odgovora, posebno imajuću u vidu činjenicu da stari odgovori više ne vrijede. Nepotvrđena, lišena sadržaja, euforično-trijumfalna najava kraja istorije i uspostave novog svjetskog poretka na osnovu prevlasti odnosa kooperacije u međunarodnoj zajednici u periodu poslije ‘hladnog rata’, sve više i snažnije nailaze na otrežnjujući i upozoravajući oprez pojedinih teoretičara. Kriza institucija međunarodnog sistema bezbjednosti, pojačana strukturalnim problemima političke i ekonomske sfere, kako nerazvijenog svijeta i svijeta u razvoju, tako i razvijenih zemalja, predstavlja istorijski okvir tranzicijskog perioda koje nastupa poslije okončanja hladnoratovske epohe razvoja ljudskog društva što se može sagledati i kroz sukob Rusije i Ukrajine, te nesporazume na relaciji NATO-Rusija. Neophodan je miran i stabilan dogovor”, naveo je Stojanović.

Na okruglom stolu učešće su uzeli stručnjaci iz oblasti bezbjednosti, prava, ekonomije, a prisustvovali su i studenti Univerziteta CKM.

Cilj organizacije jeste da se  postignuti zaključci, mišljenja, argumenti, teorije i stavovi sublimiraju i predstave na međunarodnoj naučnoj konferenciji koju Univerzitet organizuje svake godine u decembru u okviru akademske promocije razvoja i napretka.

 

 

 

 

Prethodni članakKošarac: Srbija dokazala da je regionalni lider
Naredni članakŠTO LI MI SE RADOBIOLJA MUTI: Otkriven razlog prljave Radobolje