Košarac: Srbija dokazala da je regionalni lider

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je današnju odluku Vlade Srbije o odobravanju kvota za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja.

Novom odlukom Vlade Srbije dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mjesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mjesečna kvota 8.000.000 litara.

– Srbija je ponovo dokazala da je regionalni lider, da želi izaći u susret i ima senzibilan pristup potrebama svih zemljama okruženja u situaciji globalnih poremećaja i nestašice određenih roba na tržištu – poručio je Košarac.

On je podsjetio da su zvaničnici Republike Srpske i njeni predstavnici u institucijama na nivou BiH u proteklom periodu intenzivno razgovarali sa nadležnim organima Srbije o potrebi nastavka izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz ove države na tržište Republike Srpske i FBiH.

– Uvažavajući bratske i prijateljske veze sa Srbijom, tražili smo da BiH bude izuzeta od odluke o zabrani izvoza pomenutih poljoprivrednih proizvoda. Na temelju dobrih odnosa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te kroz intenzivne razgovore predsjednice Srpske Željke Cvijanović, predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i mene, kao ministra spoljne trgovine, sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i resornim ministrima u Srbiji, uspjeli smo da realizujemo ovaj cilj u korist domaćeg poljoprivrednog sektora – naglasio je Košarac.

On je naveo da je u konkretnom slučaju iskazana snaga pozitivne politike srpskog člana Predsjedništva BiH, institucija Srpske i njenih predstavnika u Savjetu ministara da se baziraju na potrebe poljoprivrednika iz cijele BiH, a ne samo poljoprivrednika iz Srpske.

– Naša politika usmjerena je na interese i zaštitu domaćih poljoprivrednika. Zahvalni smo Srbiji na senzibilnom pristupu i ukupnoj pomoći, počev od vakcina protiv virusa korona, isporuke gasa, pa do današnjeg odobravanja kvota za nastavak izvoza određenih poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Košarac.

On je uputio apel zainteresovanim privrednicima iz Srpske i FBiH da nastave spoljnotrgovinski promet sa kompanijama iz Srbije u skladu sa zaključcima i preporukama Vlade ove države.

Prema njegovim riječima, nastavak spoljnotrgovinskog prometa sa Srbijom od ključnog je značaja za domaću privredu, budući da je ova država najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH u okviru Sporazuma CEFTA-a.

– Srbija je naš najvažniji partner kada je u pitanju obim robne razmjene. S tim u vezi, značajno nam je da je Vlada Srbije prepoznala interes privrednika svoje države da izvezu određenu količinu poljoprivrednih proizvoda na tržište Srpske i FBiH, te obezbijede promet i devizni priliv – dodao je Košarac.

On je naglasio da su u konkretnom slučaju dokazane sve manjkavosti protivljenja dijela političkih struktura iz FBiH članstvu BiH u regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan.

– Ovo je konkretan primjer benefita, jer da je BiH članica Otvorenog Balkana, odluka o izuzeću od zabrane izvoza iz Srbije bila bi usvojena ranije, kao što je to bio slučaj sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Republika Srpska u potpunosti podržava pozitivne regionalne tokove i nastavićemo da insistiramo na pridruživanju Otvorenom Balkanu, prvenstveno u korist domaćeg privrednog sektora – zaključio je Košarac.

Prethodni članakMilanović: Prljavi Plenković je udbaški nasljednik, Hrvatsku vodi banda
Naredni članakVEJNOVIĆ: NASILNE POLITIKE MOGU DOVESTI DO SUKOBA U BiH