Varhelji: Nema popuštanja za prijem u EU, BiH mora ostvariti rezultat

SARAJEVO – Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji boravi u Sarajevu. Zajedno s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto dopredsjedava Političkim forumom na visokom nivou. Rekao je da je zadovoljan radom i inicijativom novog saziva Vijeća ministara kako bi se ispunilo 14 prioriteta koje BiH ima pred sobom kako bi postala članica Evropske unije.

“Pojasniću zašto je važno ovo tijelo i imati ovakav forum i da predstavlja znak novog i drugačijeg pristupa i ubrzane dinamike ka EU putu. BiH je dobila status zemlje kandidata i to je predstavljalo okidač onoga što radimo danas i u narodnom periodu”, rekao je u uvodu Varhelji.

Dodao je kako EU čelnici žele BiH kao partnera i da bude članica EU.

“Vi svjedočite angažmanu koji je snažan i koji će dovesti, nadam se, do konkretnih rezultata. Ono što sam vidio i čuo danas, dokaz je rada ovog saziva vlasti na svim nivoima. Na nivou BiH je nezapamćeno brzo formirana vlast u rekordnom roku, da se usvojio budžet, pa uspostavljena vlast u FBiH i nižim nivoima. Kandidatski status je bio ključni faktor u ovim dešavanjima i nadam se da će ovo biti dodatni motiv da se 14 ključnih prioriteta ispuni za ulazak u članstvo u EU”, kazao je Varhelji.

Dokaz da će novi saziv Vijeća ministara raditi na ovim pitanjima, kaže, je i sjednica Vijeća ministara gdje su rješena mnoga pitanja koja su se dugo čekala, a vezana za vladavinu prava.

“Ova vlada već donosi potrebne rezultate. Radimo sa svima koji imaju odgovornost i nadležnost i to je odraz ovog Političkog foruma. Vrlo lako smo pridobili predsjedavajuću i ona je predstavila jedan inkluzivan plan gdje je predložila aktere koji će raditi na realizaciji ovih pitanja. Imaćemo, nadam se, bržu dinamiku kada imamo jasno definisane zadaće i prioritete. Ohrabren sam opredjeljenjem koje je iskazano da bude zemlja saveznik. U doba agresije Rusije protiv Ukrajine, trebaju nam saveznici. Moram uputiti poruku koja se ne odnosi samo na BiH, nego na zemlje kandidate. Neće biti prečica i popuštanja već se rezultati moraju ostvariti”, jasan je Varhelji, prenosi “N1“.

Prethodni članakNovinari i u Trebinju napustili javnu raspravu
Naredni članakBuna se izlila na put Buna-Blagaj