Novinari i u Trebinju napustili javnu raspravu

TREBINJE – Novinari su napustili i završnu javnu raspravu u vezi sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, ali niko od njih nije želio davati izjave, jer se sve ispolitizovalo, s obzirom da su odmah po izlasku najprije dali izjave političari, Nebojša Vukanović, Igor Crnadak i Ognjen Bodiroga.

Iako se u ime novinara u sudnici obratila Milanka Kovačević sa hercegovačkog Direkt portala i predala amandmane koji se odnose na sporne odredbe koje kriminalizuju klevetu, ograničavaju slobodu govora i koji se, u krajnjoj liniji ne odnose samo na novinare, već na sve građane, ona nije željela davati izjavu svojim kolegama jer je, kako je istakla, javna rasprava bila ispolitizovana.

“Nama je jasno predočeno da će zakon biti usvojen i da tu nema rasprave, a da mi ovde dajemo samo neki formalni pristanak, što je stvarno uvredljivo, a sa druge strane je to uvredljivo i za poslanike jer se već zna kako će oni glasati, tako da ja koristim ovu priliku da kažem da od poslanika očekujem da se jednostavno zauzmu za interes javnosti, pa je, po meni, daleko veći interes javnosti da se usvoji Zakon o poreklu imovine nego Zakon o kleveti koja je već u zakonu definisana i postoje zakoni za to“, kazala je Kovačević u sudnici.

Nakon što su sa novinarima sjednicu napustili i političari, Igor Crnadak, šef kluba PDP-a u Narodnoj skupštini RS je kazao da su prisustvovali javnoj raspravi u Trebinju jer je u pitanju završna javna rasprava o ovom zakonu.

Iznoseći mišljenje da ovaj zakon ništa ne valja i da direktno udara na slobodu svih ljudi u Republici Srpskoj, on je istakao da se treba završiti sa periodom “nedodirljivosti političara”.

“Ovaj nacrt zakona stvara upravo jedan oklop oko političara, tako da im se ne smije ništa reći, niti na bilo koji način kritikovati”, istakao je Crnadak.

On je pozvao narod da razumije da je ovo udarac na svakog čovjeka u Republici Srpskoj, te da su naročito ugroženi novinari.

nezavisne

Prethodni članakKrišto: Dobili smo jasan signal da je BiH mjesto u EU
Naredni članakVarhelji: Nema popuštanja za prijem u EU, BiH mora ostvariti rezultat