Ustavni sud BiH: Venecijanska komisija pozvala Narodnu skupštinu Srpske da povuče poziv Kneževiću

Venecijanska komisija je ozbiljno zabrinuta zbog poziva na ostavku koji je Narodna skupština Republike Srpske uputila potpredsjedniku Ustavnog suda BiH Zlatku Kneževiću, te pozvala parlament Srpske da povuče taj poziv, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Osnovna garancija nezavisnosti Ustavnog suda je da njegovi članovi ne mogu biti opozvani, smijenjeni niti oni koji su ih imenovali od njih mogu zatražiti da podnesu ostavku iz političkih razloga, navedeno je u saopštenju.

U skladu s izjavom Ustavnog suda BiH od 27. aprila i podržavajući je, Venecijanska komisija pozvala je Narodnu skupštinu Srpske da povuče svoj poziv Kneževiću, koji je jedan od dvojice sudija koje je izabrao taj parlament, a ujedno i član Venecijanske komisije za BiH.

– Ustavni sud BiH trebao bi biti u mogućnosti nastaviti svoj važan posao u odbrani demokratije, ljudskih prava i vladavine prava za dobrobit svih ljudi u BiH u svim dijelovima zemlje, bez uplitanja – piše u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 26. aprila zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke.

Razlog za donošenje ovakvog zaključka je antidejtonsko i antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini.

Sudija Ustavnog suda BiH iz Srpske Zlatko Knežević obavijestio je potom predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju.

Prethodni članakMuškarac se utopio u Tesliću
Naredni članakStevandić: Ustavni sud zloupotrebio Venecijansku komisiju; Uvode BiH u krizu