Stevandić: Ustavni sud zloupotrebio Venecijansku komisiju; Uvode BiH u krizu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Ustavni sud BiH zloupotrebio i slagao Venecijansku komisiju kada je saopštio da Parlament Srpske vrši pritisak na sudiju Ustavnog suda Zlatka Kneževića.

Stevandić je istakao da na Kneževića niko nije vršio pritisak i da je on, za razliku od ostalih sudija Ustavnog suda BiH, uvijek bio visokomoralno i profesionalno ocijenjen od svih institucija Republike Srpske.

– Nemamo šta da prigovorimo Zlatku Kneževiću i možemo samo da kažemo da on ima visok nivo digniteta i poštovanja prema svima za razliku od onih koji su Ustavni sud doveli u ćorsokak i onih sada vrše pritisak na Kneževića. Oni su ti koji stvaraju ovu napetu atmosferu i oni su zloupotrijebili Venecijansku komisiju lažući je da mi vršimo pritisak – istakao je Stevandić.

Komentarišući to što Ustavni sud BiH navodi da je Venecijanska komisija ozbiljno zabrinuta zbog poziva na ostavku koji je Narodna skupština  Srpske uputila potpredsjedniku Ustavnog suda BiH Zlatku Kneževiću i pozvala republički parlament da povuče taj poziv, Stevandić je rekao da je Narodna skupština dala mišljenje i preporuku, odnosno savjet, te da niko nije naređivao Kneževiću.

– Budući da sudije Ustavnog suda, koje su sad proizvele krize u BiH, žele da koriste Kneževića za obračun sa Republikom Srpskom, moram utvrditi da su oni zloupotrijebili i slagali Venecijansku komisiju – rekao je Stevandić.

Prethodni članakUstavni sud BiH: Venecijanska komisija pozvala Narodnu skupštinu Srpske da povuče poziv Kneževiću
Naredni članakIzbrisana odredba o odgađanju sjednice bez sudije iz Republike Srpske