Una i Sana se izlile u Novom Gradu i Kostajnici, vikendice pod vodom

Usljed obilnih padavina u Novom Gradu došlo je izlivanja rijeke Sane zbog čega je od jutros zatvoren saobraćaj na putu prema gradskoj deponiji smeća i Une koja je potopila polјoprivredno zemlјište. Takođe, Una se i u Kostajnici izlila na poljoprivredne usjeve i zaplavila je nekoliko vikend kuća.

Vodostaj rijeke Sane u Novom Gradu jutros je 450 cm što je za 90 cm više od sinoć, prenosi Radio Novi Grad navodeći da je prepumpna stanica od juče uključena.

Vodostaj rijeke Une je 420 cm ili 80 cm više od sinoć, a manje za 30 cm od kvote za redovne mjere zaštite od zaštite. Prema mjerenjima u meteorоloškoj stanici, u proteklih 48 časova pala su 73 litra kiše po metru kvadratnom.

Vodostaj Une u Kostajnici jutros u devet časova iznosio je 380 cm i u stagnaciji je potvrdio je za “Nezavisne novine” portparol opštine Aleksandar Pašić.

“Una se izlijeva iz korita i plavi poljoprivrede parcele. Nekoliko vikend kuća je zaplavljeno. Očekujemo da neće doći do ugrožavanja stambenih objekata i da će doći do smirivanja situacije, jer imamo informacije da Sana i Una uzvodno stagniraju”, istakao je Pašić.

Komunalno preduzeće “Komunalno” iz Kostajnice preporučilo je prokuhavanje vode prije upotrebe.

Nivo Sane u Prijedoru je 404 centimetra, što je za 15 centimetara ispod kote redovne odbrane od poplava, prenosi RTRS, a rijeke Gomjenica i Miloševica su u koritu i nema opasnosti od njihovog izlijevanja. Očekuje se stabilizacija situacije.

Zbog obilnih padavina vodostaj Sane juče je rastao čak 20 centimetara na sat što je rijetko bilježeno prethodnih godina.

Prethodni članakPred tužiocem policajci uhapšeni zbog mita
Naredni članakVišković: Mi više trebamo Evropskoj uniji, nego oni nama