UHAPSITI I SANKCIONISATI NAPADAČE NA SRPSKE POVRATNIKE

Direktor Centra za podršku povratnicima Nemanja Davidović rekao je da je na današnjem sastanku sa predstavnicima iz Republike Srpske u Savjetu ministara traženo da iskoriste uticaj da bi napadači na srpske povratnike bili uhvaćeni i sankcionisani, ocijenivši da ne traže puno.

Davidović je izrazio zadovoljstvo održanim sastankom na kojem su naišli na razumijevanjem, ističući da predstavnici Republike Srpske uz Srbiju najviše pomažu povratnike u FBiH.

On je rekao da se prva tema razgovora odnosila na napade na povratnike, kao i procedura koja slijedi nakon napada.

“Već smo svjedoci za devet, deset napada, a da niko od počinilaca nije uhvaćen, procesuiran i sankcionisan. Znamo da društvo koje ne sankcioniše i ne uhvati prestupnika u suštini podstiče da se i dalje vrše prestupi i nasilje”, rekao je Davidović novinarima nakon susreta sa zamjenikom predsjedavajuće Savjeta ministara Stašom Košarcem, ministrom finansija i trezora Srđanom Amidžićem i ministrom za ljudska prava i izbjeglice Sevlidom Hurtićem.

On je dodao da su razgovarali i o distribucija pomoći sa nivoa BiH ka povratničkim opštinama i udruženjima u mjestima gdje žive povratnici u FBiH.

“Tražili smo mogućnost i modalitete da dodatno ekonomski osnažimo povratnike i opštine u realizaciji infrastruturnih ali i drugih projekata“, rekao je Davidović.

Delegat u Klubu Srba u Parlamentu FBiH Goran Broćeta istakao je da su na današnjem sastanku izneseni gorući probelimi srpskih povratnika u FBiH, naglasivši prije svega bezbjednost.

Broćeta smatra da je današnji sastanak prekretnica kada su u pitanju Srbi povratnici u FBiH, napominjući da su se učesnici sastanka saglasili se da je potrebno nastaviti sa ovom pozitivnom praksom.

Prethodni članakPomoć srpskim povratnicima sa nivoa zajedničkih institucija
Naredni članakDvodnevni “Balkan solar samit” – posvećen promociji zelene energije i zaštiti životne sredine