Pomoć srpskim povratnicima sa nivoa zajedničkih institucija

Učesnici sastanka u Sarajevu o problemima i bezbjednosnim izazovima sa kojima se svakodnevno susreću srpski povratnici u Federaciji BiH /FBiH/, čiji je domaćin bio zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, izrazili su opredjeljenje i spremnost da se sa nivoa zajedničkih institucija konkretno pomogne toj populaciji.

“Ima malo Srba u FBiH i to se iskazuje kroz popis, izborni proces. Postavlja se elementarno pitanje koliko Srba radi u institucijama na lokalnom, kantonalnom i entitetskom nivou. To dovoljno govori o teškom položaju Srba u FBiH”, rekao je Košarac novinarima nakon sastanka kojem su, između ostalih, prisustvovali ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, te direktor Centra za podršku povratnicima Nemanja Davidović.

Košarac je istakao da su institucije Republike Srpske danas jedino mjesto koje danas izlazi u susret srpskim povratnicima koje putem odluka Vlade Republike Srpske intenzivno pomaže opstanak tih ljudi u FBiH.

“Očigledno postoje određeni zastoji u kantonu i FBiH što govori o političkoj klimi u tom entitetu kada su u pitanju Srbi. Naravno neko će nama da zamjeri što tako govorimo, ali ako srpsko dijete u Livanjskom kantonu ne može da uči srpski jezik i istoriji, šta je to onda?”, rekao je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je izrazio je zadovoljstvo što predstavnici sprskih udruženja traže univerzalan pristup kada su u pitanju povratnici.

Tokom sastanka je posebno ukazano da nema objašnjenja da nikada ili u malom procentu bivaju otkriveni napadači na srpske povratnike u FBiH, bilo da je riječ napadu na imovinu, ličnost, integritet ili imovinu Srpske pravoslavne crkve, u odnosu povratničku populaciju u Republici Srpskoj.

Košarac je naveo da to govori o spremnosti institucija FBiH ili kantona da prećute takve pojave, napominjući da MUP Republike Srpske radi u skladu sa zakonom, što govori i broj rasvijetljenih slučajeva kada su u pitanju napadi na povratnike u Republici Srpskoj, apelujući da se održi mir, stabilnost i dobri komšijski odnosi.

“Cijenimo da je to najvažnije i da ćemo naći načina da probudimo institucije koje danas spavaju i koje ne sređuju stanje u kantonima i FBiH. Žele da na neustavan i nezakoniti način najavljuju neka hapšenja po Republici Srpskoj prelazeći granicu, ulazeći u Republiku Srpsku i kontaminiraju političke odnose u BiH i pokušavaju dalje da radikalizuju situaciju”, rekao je Košarac, istakvši da takve poruke dolaze iz FBiH, ali ne iz Republike Srpske.

On je izrazio zabrinutost pitanjem ustavne pozicije srpskog naroda unutar FBiH i u kantonima, naglašavajući da je riječ o primjeni evropskih konvecija i svih ostalih elemenata koji ukazuju na činjenicu da srpski narod nije ravnopravan u FBiH.

“Naravno, postoje različiti politički stavovi i argumentacije, ali ako srpsko dijete ne može da uči i Glamoču, Grahovu, Drvaru srpski jezik i istoriju onda to govori o dramatičnim problemima i odnosa politika prema tim pitanjima”, rekao je on.

Košarac je napomenuo da je djelovanje predstavnika Srpske u institucijama BiH koordinisano sa institucijama Republike Srpske na način da pomoć srpskim povratnicima u FBiH treba podići na viši nivo.

“Naravno, treba razgovarati sa predstavnicima FBiH i kantona, jer apsolutno nismo zadovoljni time koliko povratnička populacija može imati pristupa budžetima, projektima radnim mjestima i svemu što čini život normalnim”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, poruka sa današnjeg sastnka je da se želi pružiti potpuna podršku srpskim povratnicima u FBiH, a ne kontaminiranje političke atmosfere nekim zapaljivim retorikama.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Ministarstva bezbjednosti Mlađen Božović.

Prethodni članakAMIDŽIĆ: ONI ŠTO BI HAPSILI PO SRPSKOJ PRVO DA UHAPSE VANDALE U FBiH
Naredni članakUHAPSITI I SANKCIONISATI NAPADAČE NA SRPSKE POVRATNIKE