UEFA oduzima Rusiji finale Lige šampiona?

UEFA će gotovo izvjesno donijeti odluku o premještanju finala Lige šampiona iz Sankt Peterburga zbog krize koja vlada na rusko-ukrajinskoj granici, pišu mediji.

Podsjetimo, mediji već danima spekulišu o mogućnoj invaziji ruskih trupa na teritoriju Donjecka i Luhanska u Ukrajini.

Nekoliko zemalja već je uvelo sankcije najvećoj zemlji na čitavoj planeti, uključujući i Veliku Britaniju. UEFA se potom oglasila i navela da će svaka odluka biti blagovremeno donijeta i da će javnost biti obaviještena o tome, te da “za sada ne razmišlja” o pomjeranju sa stadiona Zenita.

Kako stvari ne odmiču u pravom smjeru, najeminentniji medij sa Ostrva tvrdi da je vrlo neizvjesno da li će finalna utakmica biti odigrana u Sankt Peterburgu.

O svemu je sud tokom današnjeg dana dao i britanski Premijer, Boris Džonson, koji je rekao da “nema nikakve šanse da će se bilo koji fudbalski turnir održati u Rusiji, koja planira invaziju na suverenu zemlju”.

Sekretar za kulturu, Nadin Dores je takođe izjavila da će razgovarati sa UEFA o eventualnom izmještanju finala iz Rusije. Istovremeno, stigao je poziv od tamošnjeg ministra sporta, Trejsija Krauča da odluka bude donijeta momentalno.

Evropskoj kući fudbala ovo bi bio, vjerovali ili ne, treći put u nizu da mora da traži novo mjesto za odigravanje finala, pošto je prethodne dvije sezone domaćin bio Portugal zbog problema sa epidemijom virusa korona.

Finale neće mijenjati termin, odnosno sigurno će biti odigrano 28. juna, što znači da “Vembli” otpada kao potencijalno mesto odigravanja susreta.

Tog vikenda planirano je da se na najvećem britanskom stadionu održi završnica plej-ofa Čempionšipa i četvrtog ranga. Gradonačelnik Londona, Sadik Kan, kaže da bi grad mogao vrlo lako da organizuje nadmetanje bilo gdje drugdje na teritoriji ovog grada.

Kada govorimo o eventualnom sastanku ruskih i ukrajinskih ekipa u takmičenjima pod UEFA okriljem, to je nemoguće da se desi, jer sjetimo se da su Ukrajinci ostali bez ijednog predstavnika vrlo rano, što je Srbiji otvorilo put ka 11. mjestu listi i mestu u grupnoj fazi Lige šampiona za dvije sezone.

Nema sumnje da će UEFA morati što je prije moguće da donese odluku i da uz nju čvrsto stane, ne bi li na taj način eventualno smanjila sve tenzije, barem kada je fudbalska scena u pitanju, prenosi BBC.

Prethodni članakPutinu odobren prijedlog za slanje vojske izvan granica Rusije
Naredni članakKreće obnova Bunice