Udruženje ‘Žena BiH’ u Mostaru o jačanju podrške žrtvama seksualnog nasilja u ratu

Udruženje “Žena BiH” organizovalo je u srijedu u Mostaru okrugli sto s predstavnicama različitih vjerskih zajednica i institucija iz grada Mostara, koji je održan u sklopu projekta “Sigurni zajedno: Jačanje netradicionalnih partnerstava na lokalnom nivou između sigurnih kuća i vjerskih zajednica u BiH radi unapređenja prava preživjelih seksualnog nasilja u ratu“.

Projekt se provodi uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije posredstvom Britanske ambasade u BiH, a provodi ga Udruženje “Žena BiH” Mostar u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama u BiH koje vode sigurne kuće.

Iz Udruženja “Žena BiH” navode kako je cilj projekta stvaranje “netradicionalnih” partnerstava između sigurnih kuća i vjerskih zajednica kako bi se osigurala prava i usluge za žene koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.

“Vjerski službenici su prepoznali važnost saradnje i zajedno radimo na osiguravanju sigurnog okruženja za sve. Zajedno radimo na jačanju podrške žrtvama seksualnog nasilja u ratu”, naveli su iz tog udruženja te zahvalili Vladi Ujedinjenog Kraljevstva koja je podržala ovaj projekt, kao i svim učesnicama okruglog stola.

Prethodni članakNew York Times o gasovodu: Čović želi kompaniju u Mostaru- ‘bastionu hrvatskog šovinizma’
Naredni članakMUP HNK: Uhapšena 24-godišnja Mostarka koja je krala građevinski materijal