Ubijena dva švedska navijača u Briselu, ubica i dalje u bjekstvu

BRISEL – Policija i dalje traga za napadačem, koji je sinoć u centru Brisela ubio dvije osobe, a jednu ranio.

Mediji navode da su obje žrtve nosile švedske fudbalske dresove, uoči utakmice ove zemlje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine protiv Belgije.

Belgijsko tužilaštvo istražuje video-snimak objavljen na društvenim mrežama u kojem osumnjičeni preuzima odgovornost za napad i kaže da je pristalica Islamske države.

Kancelarija saveznog javnog tužioca je upoznata sa snimkom koji se trenutno istražuje i najvjerovatnije je osoba sa snimka napadač, prenosi belgijski javni servis VRT.

Osumnjičeni na snimku kaže, između ostalog, da je upucao tri osobe švedske nacionalnosti.

Pored dvije osobe koje su ubijene, treća je sa teškim povredama hospitalizovana, ali se nalazi van životne opasnosti.

Oko ponoći evakuisano je oko 35.000 navijača, koji su ostali zarobljeni na stadionu “Kralj BoduenE u Briselu, nakon što je prekinuta utakmica između Belgije i Švedske u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Na granicama Belgije pojačane su policijske kontrole, a nivo uzbune u Briselu je podignut na četiri, što je maksimum i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna prijetnja.

Nivo uzbune nije bio tako visok još od terorističkog napada u metro stranici i na aerodromu u Briselu 2016. godine u kojem su stradale 32 osobe.

Prethodni članakČović: Dogovorili smo da više niko ne smije kočiti niti jedan ekonomski projekat na nivou BiH
Naredni članakPetronijević: Postupak protiv Dodika i Lukića duboko politizovan