U srijedu Mostarski ekonomski forum (MEF)

Prvi Mostarski ekonomski forum (MEF), na kojem će 40 uvodničara i panelista kroz pet tematskih konferencija razgovarati o svim važnim temama za Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton  (HNK), održaće se u srijedu, 6. aprila, u sklopu konferencijskog dijela 23. međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Savjetnik gradonačelnika Mostara Marin Čuljak obraćajući se na konferencije za novinare koja je organizirana povodom MSG Mostar 2022. naglasio je kako nova gradska vlast nastoji pokrenuti procese koji godinama stoje ili su bili usporeni zbog situacije u kojoj se nalazio Mostar zbog neodržavanja izbora.

“Pokrenuli smo strategiju razvoja, strategiju digitalne transformacije, pokušavamo kandidovati sve teme koje su važne gradu da se komuniciraju i otvaraju kao društveno važne na svakoj mogućoj manifestaciji. Trudićemo se otvoriti sve mogućnosti i perspektive gdje svi investitori iz Mađarske, ali i ostali koji budu prisutni na Sajmu, mogu vidjeti gdje je prostor u Mostaru gdje se može investirati”, kazao je Čuljak.

Važna tema koja će biti zastupljena na Forumu je Aerodrom Mostar čiji je daljnji razvitak preduslov snažnijeg i ozbiljnijeg baljenja turizmom i njegovog razvoja, ali i privrede uopšte.

“Znamo mi izazove i probleme koje Aerodrom ima posljednjih godina te intenzivno u ovom mandatu pokušavamo pokrenuti procese, potpisivati ugovore, dovoditi nove avionske linije koje će nam omogućiti da Mostar u ovom kontekstu povežemo s Evropom i svijetom, što će garantovati dolazak brojnih gostiju. To smatramo komparativnom prednosti i na taj način pokušavamo doći do svih onih ciljeva koji su nam svima u interesu, a to je da Mostar, HNK, a u konačnici i država BiH budu na karti Evrope i svijeta”, kazao je Čuljak.

Novost na Međunarodnom sajmuprivrede Mostar 2022. biće i interaktivni paviljon Grada Mostara

“Otvorićemo i neke teme za koje mislimo da su nam važne, a ne stignemo ih komunicirati kroz Mostarski ekonomski forum. Održaćemo mini konferenciju radnog naziva “Mogućnosti razvoja Mostara” gdje će govoriti gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić i dva privrednika iz Mostara kako bismo vidjeli šta i na koji način razmišlja realni sektor, a s druge strane da i Grad prezentuje sve ovo što se u zadnjih, barem godinu dana radilo kada je u pitanju otvaranje mogućnosti za svaki oblik razvoja Mostara”,  istakao je Čuljak.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić kazao je kako je cilj da ovaj forum postane tradicionalan.

“Dvije godine smo bili bez Mostarskog sajma, ove godine vraćamo se, nadam se, u punom kapacitetu, zemlja partner je Mađarska, a mi iz Komore smo se sa Kantonom i Gradom vrlo brzo dogovorili dati svoj doprinos konferencijskom dijelu Sajma. MEF će od sada biti održan svake godine i naš cilj je od njega stvoriti brend i tradiciju”, istaknuo je Šantić.

Što se tiče tema koja će biti obrađene na Forumu, Šantić je kazao kako su one pomno odabrane.

“Turizam je jedna od tema, svi znamo koliko je on pogođen pandemijom koronavirusa i pravi je trenutak da novi proizvodi, inovativnost i kreativnost u turizmu u našem području dođu do izražaja.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Juka kazao je kako je Vlada cijelim srcem stala uz projekt MEF.

“Dali smo ovom projektu snažnu podršku u iskrenoj želji da on zaživi i postane tradicionalno događanje. Zamišljen je na način da ga čini niz konferencija, a ona kojom će MEF biti otvoren je konferencija “Brendiranje turističke destinacije južni Jadran – dolina Neretve i regionalno povezivanje” u organizaciji Vlade, Ministarstvom turizma i sporta Republike Hrvatske i Turističkog klastera Hercegovina. Imamo impresivne paneliste i vrhunske stručnjake koji će govoriti o zadanoj temi”, kazao je Juka.

MEF organizuju Grad Mostar, Privredna komora Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanski kanton.

Prethodni članakVatrometom u Mostaru obilježen početak ramazana
Naredni članakMaloljetnik ranio djevojčicu sa prozora zgrade