U NEVESINJU OBILJEŽAVANJE MITROVDANSKIH BITAKA

U Nevesinju će danas biti obilježeno 28, odnosno 26 godina, od mitrovdanskih bitaka, koje predstavljaju simbol odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Programom obilježavanja “Mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine” u 11.30 časova predviđeno je služenje pomena i polaganje vijenaca i cvijeća kod spomenika na Trgu slobode.

U 12.30 časova predviđeno je otkrivanje biste komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću, kojem će prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Obilježavanju će prisustvovati i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju će činiti narodni poslanici Ilija Tamindžija, Nebojša Vukanović, LJubiša Krunić i Maksim Skoko.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačnih ratova.

U dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeni su Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno ih je 750. Na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Prethodni članakDanas Mitrovdan
Naredni članakVUČIĆ: BOLNIČKI KAPACITETI BI ZA PET DANA MOGLI BITI POPUNJENI