U Nevesinju 12 porodica dobilo krov nad glavom

U Nevesinju su danas svečano dodijeljeni ključeva 12 stanova za izbjegla i raseljena lica koja su svoje stalno mjesto prebivališta pronašle na području ove opštine.

Ovaj stambeni objekat izgrađen je u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja, a ukupna vrijednost radova iznosi 1,2 miliona maraka.

Načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović kazao je da od danas 12 porodica koje su bile u alternativnom smještaju ili u socijalnoj potrebi dobija krov nad glavom.

Podsjeća da je ovaj projekt urađen zahvaljujući Sekretarijatu za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske.

Avdalović se zahvalio brojnim zvaničnicima koji su pomogli u izgradnji zgrade, te pojašnjava da je ključeve dobilo 9 porodica iz alternativnog smještaja i 3 porodice u socijalnoj potrebi.

„Ove porodice su izgubile imovinu ili je nisu imale uopšte. Ovo je velika radost za sve njih, a mi ćemo biti spokojniji. Ova zgrada se nalazi u centru grada. Zgrada je koštala oko milion maraka, a Opština Nevesinje je uradila projektnu dokumentaciju, struju i priključke“, kaže Avdalović.

Potpredsjednik Vlade Srpske Alen Šeranić rekao je da je ovaj projekt realizovao Sekretarijat za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske i u kojem je Vlada Srpske shodno kreditnom zaduženju izdvojila 1,2 miliona maraka.

„Vrijednost svakog društva se ogleda u tome kako brine o najosjetljivijim kategorijama. Ovaj projekat je završen u saradnji sa Opštinom Nevesinje i čestitam svim porodicama koje će se skrasiti ovdje. Mnogi projekti se realizuju u Hercegovini, a u zadnjih 6 godina u Opštini Nevesinje je izdvojeno preko 40 miliona maraka iz raznih izvora“, rekao je Šeranić.

Poručuje da su do sada izgrađene 532 jedinice i da će se uskoro završiti ovakvi projekti i u Trebinju, Doboju i Bijeljini.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Sevlid Hurtić  rekao je da još 4.000 osoba u BiH očekuje da im se riješi stambeno pitanje.

„Puno je vremena proteklo od kada su ti ljudi pomaknuti sa svojih ognjišta. Ovaj projekat je finansiran iz kreditnih sredstava i ja se nadam da ćemo ovo što je ostalo preko Federacije i Republike Srpske podići novi kredit od 100 miliona evra kojim će se riješiti ovih 4.000 porodica i da se završi ovaj projekat“, rekao je Hurtić.

Čabrilo Miro koji je danas dobio ključeve doma kaže da je ovo velika sreća za njegovu porodicu koja je nakon dugo godina riješila stambeno pitanje. Njegova supruga Gordana Čabrilo kaže da imaju četvoro djece i da im ovo mnogo znači s obzirom da ni ona i suprug ne rade.

 

Prethodni članakSVEČANO U NEVESINJU: Opština i Saborni hram proslavljaju svoju slavu Spasovdan(Foto)
Naredni članakVlada Srpske u Nevesinje uložila preko 40 miliona maraka