SVEČANO U NEVESINJU: Opština i Saborni hram proslavljaju svoju slavu Spasovdan(Foto)

Opština Nevesinje i Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg proslavili su danas svoju krsnu slavu Spasovdan.

Svetu liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom Eparhije. Nakon bogosluženja tradicionalna svečana litija prošla je  gradskim ulicama, a lomljenje slavskog kolača i slavski obred obavljeni su u porti Sabornog hrama.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je u besjedi ispred hrama Nevesinjcima i Nevesinju poželio srećnu slavu.

„Neka dolazi ovaj praznik na umnoženje ljubavi, umnoženje sloge, umnoženje blagodati Božije i svjetlosti Božije u srcima našim. To je najvažnije od svega, da iznutra očistimo naše biće da bi se  svjetlost i blagodat izlili u njega. To je do nas, a do Boga je da da svoju milost kao što je pokazao na bezbrojnim primjerima“, rekao je vladika Dimitrije i podsjetio na Svetog Vasilija Ostroškog preko koga i danas Bog daje svima.

https://x.com/TopPortal1/status/1801262232040264186?t=SexUKZBQJorZqKXD6wH1XA&s=19

Pozvao je vjerni narod da žive vjeru, oproste i da se mole Bogu, da poste, javljaju se braći i sestrama oko sebe i da nemaju prezir ni prema kome, već obrnuto, da imaju ljubav i vjeru.

„Na to malo naše dođe velika i čudna ljubav Božija. To malo zrno se razraste i postane veće od svih na zemlji i onda nas Bog blagosilja i preko nas se širi Hristov blagoslov u svijetu. To je velika odgovornost i dar, da ljudi božiji postanu svjetlost svijetu“, rekao je vladika Grigodije.

Poručuje da narod treba biti svjetlost svijetu ako hoćemo dobro svijetu.

„Ide istorija kako ide, a na strašnom sudu će nas pitati kakav nam je obraz, neće nas pitati jesmo li zaradili silne pare, nego kakvi smo bili ljudi. Neka bi dao Bog da naš srpski narod ostane na putu pravde i ljubavi, na putu poštenja, čojstva i junaštva. Ne da budemo zločinci, pa makar i izgubili u istoriji neku bitku. Nikad ne daj bože da budemo oni koji rade zlo, već da se uprkos svemu držimo Hrista i ljubavi i da se držimo milosti božije“, poručio je vladika Dimitrije.

Načelnik Opštine Nevesinje Milensko Avdalović svima se zahvalio na dolasku i poželio svima srećnu krsnu slavu. Podsjetio je da danas krsnu slavu proslavljaju Banja Luka i Beograd te kazao kako su to, po tradiciji onoga kako se slave slave, najbliži rođaci opštine Nevesinje.

Zahvalio se preko gostiju Srbiji i Srpskoj koje pomažu Nevesinju da svakim danom bude sve uređenije.

Na slavi hrama i opštine bili su prisutni mnogi zvaničnici iz Srpske i Srbije, narodni poslanici, načelnici opština, generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić, predstavnici boračkih udruženja i mnogi drugi.

Konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić obratio se građanima kazavši da svima prenosi čestitke iz Srbije i obećanje da će se nastaviti podrška i u narednom periodu.

Prethodni članakTREBINJE – POTPISAN MEMORANDUM O ZAVRŠETKU IZGRADNJE ZGRADE
Naredni članakU Nevesinju 12 porodica dobilo krov nad glavom