U Muzeju Žitomislić predstavljena knjiga ”Rijeke pune priča”

U Muzeju Žitomislić predstavljena je knjiga “Rijeke pune priča”, autorica Jasmine Čaušević i Vanje Lazić.

Knjiga predstavlja priče o dvanaest rijeka u Bosni i Hercegovini (Bosni, Bregavi, Drini, Krivaji, Neretvi, Plivi, Rakitnici, Sani, Savi, Uni, Trebižatu i Vrbasu) koje je napisala Jasmina Čaušević, praćene ilustracijama Vanje Lazić.

Knjigu su predstavile same autorice, a u razgovoru o temama koje su okosnica ove priče, učestvovao je i biolog Saudin Merdan koji se bavi naučno-istraživačkim projektima i zaštitom bioraznolikosti Bosne i Hercegovine.

“Iako je knjiga u kojoj rijeke imaju ljudska lica i karaktere, namijenjena djeci i mladima, priče i ilustracije rijeka našle su svoj put i do drugih starosnih grupa, čineći je značajnom publikacijom koja spajajući književnost i likovnu umjetnost, afirmira ekologiju i biologiju, ali i druge društvene sfere značajne za očuvanje prirodnog naslijeđa”, saopćeno je iz Fondacije Muzeja Žitomislić.

Razgovor je vodio kustos Muzeja Žitomislić, Marko Bulajić. Publika, uglavnom sačinjena od đaka i studenata, spontano je učestvovala u razgovoru o knjizi i ekološkim problemima, a nakon zvaničnog dijela, autorke su potpisivale knjigu i nastavile druženje sa posjetiocima.

Prethodni članakHPD Prenj 1933. Mostar organizuje planinarsku školu
Naredni članakOptuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu