U Mostaru opet oskrnavljeno Partizansko groblje (FOTO)

Partizansko spomen – groblje u Mostaru opet je oskrnavljenjo iscrtavanjem dva nacistička simbola na samom ulazu u groblje.

Portparol MUP-a Hercegovačko – neretvanskog kantona Ljudevit Marić potvrdio je da se ovo najvjerovatnije desilo u noći sa srijede na četvrtak.

“Mi svakodnevno obilazimo Partizansko groblje i načelnik sektora za taj dio grada je u redovnom obilasku primjetio da su iscrtana dva uvredljiva nacistička simbola. Policija je izvršila uviđaj, preuzela materijal sa video nadzora i traga za počiniocima”, rekao je Marić.
Partizansko groblje bilo je više puta na meti vandala, a 15. juna prošle godine u potpunosti je devastirano kada je polupano svih 700 ploča.
Policija nikada nije pronašla počinioce.

Nakon što se u januaru ove godine, Partizansko spoen groblje našlo među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi, Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke objavili su da je djelo Bogdana Bogdanovića sada uvršteno u spisak sedam najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Evropi za ovu godinu, te samim tim je steklo pravo na bespovratnu pomoć za obnovu u iznosu od 10 hiljada eura.

 

Prethodni članakPROSLAVLJENA SLAVA CRKVE SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG U BLAGAJU KOD MOSTARA
Naredni članakMRKONJIĆI PROSLAVILI SVETOG VASILIJA, HILJADE VJERNIKA SE POKLONILO MOŠTIMA NJEGOVE MAJKE