PROSLAVLJENA SLAVA CRKVE SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG U BLAGAJU KOD MOSTARA

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Blagaju kod Mostara danas je proslavila svoju krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Svetu liturgiju je služio mostarski sveštenik Marko Gojačić uz sasluženje sveštenika Aleksandra Grčića i Nebojše Radića, te đakona iz Gacka Srđana Miloševića.

Sveštenik Gojačić čestitao je slavu parohu Grčiću i parohijanima te u besjedi naveo da cijela hercegovačka zemlja danas hita da se pokloni Svetom Vasiliji.

“Mi u dolini Neretve danas se sabiramo u njegovom domu i hitamo da se pomolimo Svetom Vasiliju, zaštitniku našem i parohije blagajske i zaštitniku doline Neretve. On je taj koji nas sabira molitvama i koji vapi da se mi pomolimo njemu za zdravlje, za međusobnu ljubav i međusobnu slogu. To je ono što od nas traži  Sveti Vasilije i Sveti Mučenici Žitomislićki, Prebilovački i Jasenovački kao i svi koji postradaše zbog vjere pravoslavne”, rekao je sveštenik Gojačić.

Napomenuo je da  se nalazimo u periodu između Vaskrsa i Spasovdana, te podsjetio na to da je vaskrsenje Isusa Hrista ključno za naše živote jer da nije bilo tog čudesnog praznika ne bi bilo nas ni naših hramova.

“Duhom Svetim prizvani došli smo i vratili se u dolinu Neretve da živimo i da se Bogu molimo u našim svetinjama i svi mi trebamo zajedno biti ponosni što imamo ovako lijepe hramove i ovakav hram koji je posvećen Svetom Vasiliju. Ovaj hram treba da bude sabirno mjesto nas i da molimo Svetog Vasilija da nam podari zdravlje, ljubav, jedinstvo i da zajedno radimo i gradimo zajednicu i da zajedno gradimo naš Mostar”, rekao je Gojačić.

Sveštenik Gojačić je pozvao vjernike da dolaze u hramove jer je sveta liturgija ključno mjesto i trenutak u životu svakoga vjernika.

Rekao je i da svi trebaju da budu ponosni na ovaj hram koji predstavlja malo sjeme Svetog Vasilija koji je dato svima koji ovdje žive.

Blagajski parog Aleksandar Grčić čestitao je praznik vjernicima i zahvalio im se što su ga prihvatili od početka i što pomažu svojoj crkvi. Grčić je zahvalio parohijanima i mještanima Blagaja koji su pomogli u pripremanju slave, kao i majstoru Radi iz Milića i donatoru Bojanu Crnogorcu koji je darovao tron u kome će biti dio odore Svetog Vasilije Ostroškog, a u kome se sada nalazi dio moštiju Mučenika Prebilovačkih.

Na slavi Crkve u Blagaju danas je prisustvovao veliki broj vjernika, a nakon liturgije organizovano je posluženje i druženje.

U blagajsku crkvu idu vjernici iz svih južnih mostarskih naselja, pa i cijelog Mostara, a i danas su posvjedočili da je ovo za njih veliki dan, jer je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški, svetac koji vjekovima čuva srpsku Hercegovinu i njen vjerni narod i koji se s posebnim poštovanjem poštuje, svetkuje i proslavlja.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju je izgrađena 1893. godine, a minirana je i zapaljena u junu 1992. godine, u vrijeme kada su stradali svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

Obnovljena je i osveštana u avgustu 2016. godine.

 

Prethodni članakSAOBRAĆAJNA NESREĆA NA SJEVEROM ULAZU U MOSTAR
Naredni članakU Mostaru opet oskrnavljeno Partizansko groblje (FOTO)