U MOSTARU ODRŽAN BOŽIĆNI PRIJEM: Praznike trebamo slaviti jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih

Božićni prijam u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ”Gusle”, Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar, Manastira Žitomislić i Kluba srpskih vijećnika u Gradskom vijeću Mostara održan je večeras u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu ”Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Prijem je organizovan uoči tradicionalnog Božićnog koncerta, a na prijemu su se brojnim zvanicama obratili vjerski službenici, predstavnici kulturnih udruženja i vlasti.

Brojne vjerske, političke i kulturne predstavnike grada Mostara pozdravio je iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović poželivši im dobrodošlicu i podsjetivši na to da je Božić praznik mira i ljubavi kada treba da se svi raduju jedni drugima.

”Sve vas gledam s radošću i cijenim vaš dolazak ovdje među nas jer pokazujete dugogodišnje otvoreno srce i poštenje prema nama. Kada dijelimo praznike pokazujemo da ovaj grad ima budućnost. Ima budućnost u tome da su svi naši praznici i svetkovine zajedničke, a onda takođe da sutrašnje eventualne probleme rješavamo zajedno. Dobro došli, Hristos se rodi”, kazao je okupljenima iguman manastira Žitomislići.

Okupljene je pozdravila i predsjednica SPKD ”Prosvjeta” GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović navodeći da je Mostar najbolji primjer bogatstva različitosti, a praznici vrijeme kada se prijateljstva, ljubav i saradnju trebaju njegovati i podsticati te pokazati široj javnost kako se u Mostaru živi.

”Mi svoje praznike ne želimo slaviti sami niti jedni pored drugih, nego upravo jedni s drugima, kako smo ih uvijek slavili u Mostaru”, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ispred Kluba Srpskih vijećnika Gradskog vijeća Grada Mostara okupljene je pozdravio i zamjenik predsjednika Vijeća Velibor Milivojević navodeći da će i u buduće sve ostale pravoslavne praznike i proslave organizirati na ovaj način.

Milivojević je rekao da vjeruje da Mostar ide u dobrom smjeru.

„Učinićemo sve da svi ravnopravno, nasmijano i otvorenog srca kao  što smo svi večeras ovdje krenemo u bolju budućnost“, rekao je Milivojević.

Prisutne je pozdravio u ime biskupa mostarsko duvanjskog monsinjora Petra Palića, don Ante Jukić.

”Pastiri su u novorođenom djetešcu Isusu prepoznali onoga o kojem su proroci prorokovali. Rodio se Mesija, spasitelj svijeta, slavili u i hvalili boga i propovjedili o tom djetetu. Želim vam da  betlehemsko svjetlo zasja u vašim srcima i da vašim posredstvom dođe i do drugih ljudi. Sretan Božić i božjom naklonošću ispunjena 2022. godina”, kazao je don Jukić.

Velikom zadovoljstvo što nakon tegobnih vremena kroz koje svi prolazimo, ovu božićnu radost dijeli sa svojim prijateljima i susjedima, pravoslavnim vjernicima iskazao je i mostarski muftija Salem ef. Dedović navodeći da  je ”posebna radost što se ponovo vraćamo tradiciji i običajima i onome što krasi ovaj grad i Hercegovinu – da se ljepota i bogatstvo blagdanskog vremena podjeli s drugim ljudima”. U svom govoru muftija mostarski istakao je kako ništa na ovom svijetu nije vrijednije od onoga što je izvorno božansko i što prenosi božansku poruku ljudima.

Na prijemu su bili predstavnici gradske i kantonalne vlasti, predstavnici institucija iz Republike Srpske, kulturnih udruženja iz Mostara i brojni drugi gosti.

Prethodni članakNavijači ispred hotela igrali kolo, javio im se Đoković (VIDEO)
Naredni članakODRŽAN TRADICIONALNI BOŽIĆNI KONCERT U MOSTARU