U Mostaru niko neće dobiti dozvolu za okupljanje zbog podrške Palestini i Izraelu

“Službeno smo ispred Grada Mostara odbili dati saglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini”, poručio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Kada je 7. oktobra Hamas napao Izrael i u krvavom pohodu usmrtio veliki broj ljudi, cijeli svijet je ostao šokiran i snažno osudio taj užasan čin. Nakon toga je Izrael pokrenuo protivnapad u kome i danas ginu na stotine nevinih žrtava u pojasu Gaze, ali i na svim drugim lokacijama.

Kako to inače i biva, bosanskohercegovačko društvo i oko ove teme se podijelilo. Jedni su istaknuli podršku Izraelu, dok su drugi podržali Palestinu. Iako je takvu podjelu teško objasniti racionalno, ona je nastala i uz podršku neodgovornih političara predstavlja rizik za bh. društvo u cijelosti.

“Kao gradonačelnik Mostara čvrsto osuđujem takve politike i pozivam sve koji istinski saosjećaju sa svim civilnim žrtvama rata i njihovim porodicama da se ponašaju razumno i prestanu širiti mržnju i podjele”, istaknuo je Kordić.

“U ovom kontekstu, smo službeno ispred Grada Mostara odbili dati saglasnost za bilo kakvo javno isticanje podrške i Izraelu i Palestini, upravo smatrajući da takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u našemu gradu. Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizovati naše društvo”, naglasio je Kordić.

Pozvao je političare ali i građane da budu iskreno saosjećajni i poštuju žrtve svih ratova, te da prestanu na bazi jeftinog politikanstva graditi političke karijere.

Podsjetimo, ova poruka dolazi nakon što je u srijedu Udruženje bosanskohercegovačko – palestinskog prijateljstva sa Palestinskom zajednicom u BiH objavilo kako će se u subotu u 12 sati na trgu Musala u Mostaru održati skup podrške palestinskom narodu. Organizatori su pritom poručili da svi učesnici ponesu svoje transparente i zastave Palestine.

Prethodni članakČuljak: Pripreme za doček Nove godine teku po planu
Naredni članakKonaković i Nikšić o sastanku: Bez dogovora