Konaković i Nikšić o sastanku: Bez dogovora

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković rekao je danas da bi veliki paket podrške EU bio značajan za BiH i da vjeruje da među liderima vladajućih stranaka na nivou BiH ima dovoljno interesa za nastavak dogovora.

Konaković je ocijenio da je današnji sastanak lidera političkih partija u vlasti bio težak i da nije postignut dogovor o finalnim rješenjima.

– Nismo uspjeli naći rješenje za dogovor o sudovima. Mislim da će danas poslanici pokušati sa ministrom pravde /u Savjetu ministara Davorom/ Bunozom definisati pitanje nadležnosti, koje je za nas krucijalno i pitanje sjedišta o kojima nemamo identičan stav – rekao je Konaković nakon sastanaka parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

On je dodao da to nema veze sa odnosom prema Banjaluci, nego da je isključivo pitanje praktičnosti.

– Mislim da još ima dovoljno interesa zbog kojih bi trebalo da nastavimo kontinuitet dogovora koji do sada nisu viđeni. Kolege iz Republike Srspke imaju stav da ako nema jednog zakona, onda nema ni drugog – rekao je Konaković.

Iako o evropskim zakonima nije postignut dogovor, Konaković je rekao da će na sjednici Savjeta ministara danas biti drugi zakoni koji će naći svoje mjesto u izvještaju EU.

Konaković i dodao da je simbolički bilo važno da predsjednika Evropske komisije Ursulu Fon der Lajen dočekaju sa još dva ili tri dokumenta.

On je naveo da aktuelni saziv Savjeta ministara nije do sada bio u situaciji da je njegov rad stao jer se lideri koalicije nisu uspjeli dogovoriti o nečemu.

Konaković je rekao da su do sada pravljeni kompromisi koji su vrijedili, iako su oni nekada dovodili do gubitka političkih poena.

On je rekao da ga ohrabruje to što bez obzira na sve razlike lideri vladajuće koalicije iznova razgovaraju.

– Projekte u BiH ne bismo smjeli bokirati jer svaki donosi korist BiH – poručio je Konaković.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da na današnjem sastanku nisu približeni stavovi o zakonu o sudovima, ali da jesu o nekim drugim zakonima.

– Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH u posljednje vrijem doživljava intenzivne prmjene, pokušava se doći do kvalitetnog rješenja – rekao je Nikšić nakon sastanaka parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

Nikšić je rekao da je veoma bitno ne raspravljati kada se ne postigne dogovor među koalicionim partnerima.

– Treba da nastavimo da razgovaramo i tražimo rješenje. Ljudi u Savjetu ministara će nastaviti da rade kako bi našli rješenja – rekao je Nikšić.

On je naveo da je dogovor moguć samo ako sve strane prave kompromise.

– Svako misli da je dao previše i previše kompromisa napravio. Najbitnija stvar je da i ako se nismo dogovorili, nastavimo da razgovaramo – rekao je Nikšić.

Prethodni članakU Mostaru niko neće dobiti dozvolu za okupljanje zbog podrške Palestini i Izraelu
Naredni članakCvijanović: Uspostaviti koordinatora za korištenje IPA sredstava