U Mostaru nemamo nekih znakova da su žene ovdje radile, živjele i djelovale

Putevima nevidljivih Mostarki tema je turističke šetnje koju je u četvrtak organizirala Inicijativa građanki/na Mostara, u sklopu Projekta Mostar – Prostori koji pokreću.

Ovo je tura koja se organizirala za predstavnike lokalne vlasti, vijećnice i vijećnike.

Ifeta Ćesir Škoro Predsjednica Inicijative građanki Mostara, je rekla je kako je ovo jedna od aktivnosti koje inicijativa radi za žene jer žene žele vratiti u kulturu pamćenja i da ih uvedu u javni prostor.

“U Mostaru nemamo nekih znakova da su žene ovdje radile, živjele i djelovale. Samo dvije ulice nose ime po ženama i to je Katarina Kosača i kraljica Jelena. Naravno mi smo ponosni na obje kraljice posebno na Katarinu Kosača koja je rođena u Mostaru.

Kaže da je ova turistička tura pilot tura odnosno prva koja je pošla od doma herceg “Stjepana Kosača”, te je išla stazama naših žena koje su ostavile trag u Mostaru.

Aldijana Trbonja Tule iz Inicijatice građanki, je rekla ovo rade sa željom da Mostar oda dužnu pažnju svim ženama koje su gradile.

“To je davno počelo s našom inicijativom o promjenama naziva ulica u gradu, da se neke ulice ili javni prostori, javne ustanove zovu po ženama. Sad za sad nema ništa od te inicijative a ovo je samo jedan korak ka ostvarivanju tog našeg cilja da Mostar napokon nešto nazove po ženama koje su godinama, vijekovima učestvovale u njegovom građenju.

“Putevima nevidljivih Mostarki” je aktivnistička tura kroz grad i obuhvata priče o izvanrednim ženama, koje su svojim snagama i talentima oblikovale ovaj grad od najranijih spominjanja Mostara do danas. Kao takva, predstavlja značajan edukativni alat za predstavljanje nevidljvih žena Mostara javnosti i njihovo povezivanje sa javnim prostorima u gradu.

Ovo je tura koja se organizirala za predstavnike lokalne vlasti, vijećnice i vijećnike.

Prethodni članakPredstavnici Srpske u SMBiH umjesto za prijeme novac usmjerili za gradnju kuća višečlanim porodicama
Naredni članakMostar: U dvorištu škole pronađen kostur