U HERCEGOVINI IMA VIŠE POVRIJEĐENIH

Djevojka iz Stoca je preminula, a više osoba iz ovoga grada je povrijeđeno  kad je zemljotres jačine šest stepeni po Richteru pogodio u petak u 23.08 sati Bosnu i Hercegovinu.

Epicentar je registrovan između Stoca, Ljubinja i Bileće,  na jugu Hercegovine, na dubini od oko pet kilometara, prema prvim informacijama Euromediteranskog seizmološkog centra.

Djevojka koja je preminula u Kantonalnoj bolnici ”Dr Safet Mujić” u Mostaru je nađena zatrpana kamenjem, nakon što se dio brda obrušio na njenu porodičnu kuću, rečeno je iz Doma zdravlja za RSE.

Iz Doma zdravlja u Stocu navode i da ima više povrijeđenih osoba, ali nemaju trenutno tačan broj.

Ranko Radić, rukovodilac Civilne zaštite Opštine Ljubinje, koja se nalazi tridesetak kilometara od Stoca  je izjavio da u tom gradu ima oštećenih automobila, krovova i dimnjaka.

“Većina stanovništva je na ulici. Nakon prvog zemljotresa su se osjetila i dva manja”, kazao je Radić.

Vatrogasna jedinica u Trebinju nije imala prijavljenih slučajeva štete u ovom gradu, koji se nalazi oko 80 kilometara od epicentra zemljotresa.

U Mostaru je prijavljeno rušenje dimnjaka sa zgrade u Titovoj ulici. U nekim dijelovima grada nestalo je struje.

Podrhtavanje tla osjetilo se i u drugim gradovima BiH kao i u susjednim zemljama.

Seizmološka služba Republike Hrvatske saopštiila je da je kod Ljubinja u BiH registrovala ”razoran potres” magnitude 6,1 prema Richteru, s intenzitetom u epicentru od osam stepeni Merkalijeve skale.

”Potres se osjetio širom Dalmacije. Dojava o štetama još nemamo”, stoji u objavi na internetskoj stranici službe.

Sedam minuta kasnije registrovala je još jedan ”umjereni zemljotres”, takođe na području između Ljubinja i Stoca, jačine 3.7 prema Richteru.

Prethodni članakZemljotres odnio prvu žrtvu: Preminula teško povrijeđena djevojka iz Stoca
Naredni članakNovi zemljotres kod Stoca- ovoga puta 3.9 stepeni