U GENERALNOM KONZULATU SRBIJE U MOSTARU OBILJEŽEN DAN SRPSKOG JEDINSTVA

U Generalnom Konzulatu Republike Srbije u Mostaru danas je obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Generalni konzul Republike Srbije u Mostrau Vaso Gujić tom prilikom je naglasio da je današnji praznik ustanovljen 2020. godine na inicijativu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te da je simbolično izabrano da to bude 15.septembar, odnosno dan kada je probijen Solunski front.

”Tada, nakon kompletnog stradanja koje se desilo od 1914. dolazi suštinski do vaskrsenja i ovoga što danas kažemo da je srpsko jedinstvo i vaskrsenja srpske države”, kazao je Gujić.

Generalni konzul podsjetio je i na to da je 2020. godine dogovoreno da Republika Srbija i Republika Srpska osim zajedničkog obilježavaja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, zajedno obilježavaju sve memorijale i sve što je bitno iz srpske istorije. ”Tada je dogovoreno da Republika Srbija zajedno sa Republikom Srpskom radi na planovima i programima osnovnih i srednjih škola radi zajendičkog pristupa najbitnijim stvarima srpskog naroda, a to je jezik, pismo, istorija, te da se radi razmjena između škola u Republici Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori”, kazao je Vasić.

On je dodao da je u tom svjetlu, ljetos jedna grupa djece sa Kosova boravila u Nevesinju, te da su posjetili i Mostar u organizaciji Generalnog konzulata, SPKD ”Prosvjeta” i SPCO Mostar.

”Jako je važno da poruke i pouke ovoga dana svakodnevno primjenjujemo u našem radu, da se izdignemo iznad ličnih intersa i da nam je vodilja srpski narod, Srbija, Republika Srpska i Srbi ma gdje živjeli”, poručio je Gujić.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije obraćajući se prisutnima kazao je da je jedinstvo srpskog naroda jako važno i zahvalio se generalnom konzulu što okuplja srpski narod sa ovoga područja.

”Srpski narod ima više identitea, on se razvijao u različitim okruženjima, a da bi se jedinstvo ostavrilo u punoći važno je da se čuje glas Srba posvuda, da se njeguje kultura dijaloga, da se o svemu može pičati i da se čuje svačiji glas”, reko je vladika Dimitrije.

Na obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Konzulatu u Mostaru prisustvovali su načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, načelnik Istočnog Mostara Božo Sjeran, zamjenik predsjednika opštinskog vijeća Ravno Pero Sredanović, vijećnik u Opštinskom vijeću Stolac Nedeljko Đogo, predstavnici Kancelarije Republike Srpske u Mostaru, iguman manastira Žitomislć Danilo Pavlović, sveštenici i predstavnici srpskih udruženja iz Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prethodni članakKrenuli radovi na izgradnji bazena u Mostaru
Naredni članakZAHTJEVI ZA BORAČKI DODATAK MOGU SE PREDATI U KANCELARIJI REPUBLIKE SRPSKE U MOSTARU