U Bijeljini prikazan dokumentarni film “Garavice”

U Bijeljini je večeras prikazan dokumentrani film “Garavice” autora Dragana Radovića koji govori o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda kod Bihaća, ali i drugim stratištima u tom dijelu Krajine tokom Drugog svjetskog rata.

Veliki broj Bijeljinaca imao je večeras priliku da pogleda tragičnu priču o mučeništvu Srba bihaćkog sreza, ali i na drugim masovnim stratištima tog dijela Krajine za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske – u Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

Dokumentarni film “Garavice” nastao je u Fondaciji “Zaboravljeni korijeni”, čiji je Radović osnivač, rad na filmu trajao je tri godine i za to vrijeme je prikupljeno više od 3.000 dokumenata /sudske presude, saslušanja, zapisnici, izvještaji, proglasi/ i intervjuisano 27 svjedoka, od kojih u filmu govori njih 15.

– Osim toga, izvršeno je i terensko istraživanje, odnosno pronalaženje stratišta srpskog naroda koja su ostala zabačena i zaboravljena. Bilo ih je zaista teško pronaći. Sve ovo publika je mogla da vidi za sat vremena trajanja filma gdje su svjedoci govorili o svojim sudbinama i sudbinama svojih porodica – rekao je Radović.

On je naveo da je, osim ovog filma, priređen i istorijski roman “Korana, ko rana” koji je 1960. godine bio zabranjen za objavljivanje.

– Pisao ga je Dragan Grgić, ali kada je imao namjeru da ga objavi nije bilo mogućnosti – roman je zabranjen. Meni su ti originalni materijali ustupljeni i u oktobru prošle godine, zajedno sa filmom, knjigu su objavili “Zaboravljeni korijeni” – rekao je Radović.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić zahvalio je Radoviću što je omogućio da stanovnici Bijeljine pogledaju film o stradanju Srba u bihaćkom srezu, o više od 12.000 ubijenih na samom početku rata, o velikom broju pokatoličenih i velikom stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu.

– Genocid nad Srbima nije izvršen samo u bihaćkom srezu, već je kompletna NDH bila veliko stratište Srba. Mi kao narod treba da gajimo kulturu sjećanja i nikada to ne smijemo zaboraviti – rekao je Ostojić.

Samo u Garavicama je na početku rata ubijeno 12.000 srpskih civila, među kojima i veliki broj djece.

Dokumentarni film “Garavice” prikazan je u bijeljinskom Centru za kulturu pod pokroviteljstvm grada Bijeljina.

Prethodni članakOrban: Tramp obećao da Ukrajini neće dati novac ako pobijedi na izborima
Naredni članakZalijenjeno više od 850.000 tableta sa liste psihoaktivnih supstanci