U BiH stiže 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a

Četiri čete sa oko 500 pripadnika snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan BiH u naredne dvije sedmice biće iz predostrožnosti raspoređene u BiH kao pojačanje prisutnim snagama, saopšteno je danas iz Eufora.

U saopštenju se navodi da bi pogoršana bezbjednosna situacija na međunarodnom nivou potencijalno mogla da uzrokuje nestabilnost u BiH.

– Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti koja se preduzima s ciljem jačanja stabilnosti u BiH, tako što će pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružiti podršku institucijama BiH u održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja -navode iz Eufora.

Zadatak dodatnih snaga biće da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u BiH.

– To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i Eufora očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH – dodaje se u saopštenju.

Snage Eufora raspoređene su u BiH od 2004. godine i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Sa pripadnicima četa koje će uskoro biti raspoređene, broj Euforovih pripadnika stacioniranih u BiH biće oko 1.100.

Riječ je o pripadnicima Eufora iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Procjena je Eufora da trenutno nema prijetnje po bezbjedno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku Eufora, ali se situacija kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja.

Prethodni članakDodik: Alkalaj se bez ovlaštenja pridružio izjavi o rusko-ukrajinskoj krizi
Naredni članakKina odbila da specijalnu operaciju Rusije nazove okupacijom; Savjeti Amerike nisu primjereni