TURISTIČKI VAUČERI: Počinju prijave i u Federaciji (video)

 

Od početka jula u Republici Srpskoj počelo je korištenje turističkih vaučera. Federacija Bosne i Hercegovine je takav projekat odobrila u junu, a provođenje počinje sljedećeg ponedjeljka. No, brojni su građani koji ne znaju kako i na kojem području mogu da koriste vaučere.

U junu je federalna Vlada donijela odluku te osigurala 100.000 turističkih vaučera u vrijednosti od po 200 maraka. Implementacija projekta počinje u ponedjeljak.

ENIS AVDIĆ, „Odmori u BiH“

“Mi do dan danas svakodnevno imamo veliki broj upita. Mislim da je, barem po tome sudeći, ovaj program zaista puni pogodak i mi očekujemo veliki broj upita već od ponedjeljka. Nije moguće rezervisati. Zamoliću građane Federacije BiH za još malo strpljenja, još nekoliko dana dok mi završimo kompletan taj proces prikupljanja, pripreme ponuda i unosa ponuda na platformu”, navodi Enis Avdić iz ”Odmori u BiH”. 

Precizan broj destinacija u Federaciji u kojima se vaučeri mogu iskoristiti za sada nije poznat budući da proces prijave još traje.

Od 1. jula svi koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj ili Brčko distriktu imaju mogućnost korištenja turističkih vaučera u iznosu od 100 maraka. Do sada je iskorišteno više od 3600 vaučera, a trenutno je podneseno četiri hiljade zahtjeva za korištenje vaučera za 44 destinacije na području Republike Srpske.

 

“Najviše se radi o bračnim parovima srednje životne dobi i imamo stariju populaciju koja najviše iskorištava banjske centre. Radi se o starijim ljudima koji idu i preko Fonda a ovo koriste u sopstvenoj režiji”, kaže Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma u Republici Srpskoj. 

Jedan od kriterijuma korištenja ovoga vaučera jeste da ga ne možete koristiti u gradu iz kojeg dolazite. Takođe ga ne mogu koristiti radnici objekta u kojem rade.

Prethodni članakTrogodišnji sijamski blizanci uspješno razdvojeni: Operaciju izveli upotrebom virtuelne stvarnosti
Naredni članakJednokratna pomoć stiže naredne sedmice: Pravo na 100 KM ostvarilo 180.137 korisnika Fonda PIO