Trogodišnji sijamski blizanci uspješno razdvojeni: Operaciju izveli upotrebom virtuelne stvarnosti

Trogodišnji sijamski blizanci čiji su mozgovi bili spojeni, uspješno su razdvojeni nakon 33 sata operacije, prenosi Anadolija.

Sijamski blizanci razdvojeni su u operativnom zahvatu upotrebom tehnologije virtuelne stvarnosti.

Kako navodi BBC, Bernardo i Artur Lima podvrgnuti su nekoliko operacija u Rio de Žaneiru u Brazilu, a predvodio ih je britanski pedijatrijski hirurg Nor ul Ovase Dželani iz londonske bolnice “Grejt Ormond Strit”.

Kako je objavila londonska dobrotvorna organizacija “Džemini Untvined”, koja je prikupljala donacije za izvođenje ovog poduhvata, ovo je bila jedna od najsloženijih i najuspješnijih operacija ikada izvedenih u istoriji.

Trogodišnji dječaci bili su na ukupno sedam operacija, a samo posljednje dvije trajale su ukupno 33 sata. U cijelom procesu je učestvovalo oko 100 zdravstvenih radnika.

Hirurzi su prije operacije proveli mjesece isprobavajući razne tehnike pomoću virtuelne stvarnosti prije nego što su započeli operativni zahvat.

Ljekari su eksperimentisali sa virtuelnom stvarnošću zasnovanom na kompjuterizovanoj tomografiji (CT) i magnetnoj rezonanciji (MRI) blizanaca.

Operaciju je vodio dr Dželani zajedno sa dr Gabrijelom Mufarejem, voditeljom pedijatrijske hirurgije Instituta Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer.

Dželani je opisao operaciju kao ogromno postignuće i kao “proizvod svemirskog doba”.

– Uspješno razdvajanje Bernarda i Artura izvanredno je postignuće tima u Rio de Žaneiru. Ne samo da smo osigurali novu budućnost za dječake i njihovu porodicu, već smo ohrabrili lokalni tim sposobnostima i samopouzdanjem da ponovo mogu uspješno poduzeti tako složen posao u budućnosti – rekao je Dželani.

Prethodni članak“Dobro je poznato” Dvije trećine muškaraca bira baš ovakve partnerke
Naredni članakTURISTIČKI VAUČERI: Počinju prijave i u Federaciji (video)