Trivić: Za projekte u oblasti kulture više od milion KM

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je budžetom za ovu godinu predviđeno nešto više od milion KM za sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulture, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je za iste namjene bilo izdvojeno 650.000 KM.

Trivićeva je dodala da su za neke oblasti umjetnosti sredstva uvećana za više od 100 odsto.

Ona je precizirala da je samo za projekte iz vizuelne i multimedijalne umjetnosti budžet povećan sa prošlogodišnjih 47.500 KM na 120.000 KM.

– Akcenat smo stavili na vizuelnu umjetnost i književno stvaralaštvo, jer smo ustanovili važnost direktne podrške stvaraocima u ovim oblastima kroz otkup likovnih djela, odnosno knjiga. Bio je to i njihov zahtjev na prošlogodišnjim tematskim konferencijama koje smo organizovali s ciljem unapređenja ove dvije grane umjetnosti – rekla je Trivićeva za “Euroblic”.

Ona je navela de je javnim pozivom za otkup likovnih djela izdvojeno 100.000 KM, a novina je i poziv za otkup knjiga za šta je planirano 50.000 KM.

Trivićeva je navela i da bi Prijedlog zakona o audio-vizuelnim djelatnostima trebalo da bude razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Njime će, kaže ona, biti obezbijeđen kontinuitet u finansiranju filmske umjetnosti.

Prema riječima Trivićeve, zakonom je predviđeno da se sredstva za razvoj i podršku audio-vizuelnim djelatnostima obezbjeđuje iz budžeta Republike Srpske u iznosu od 0,1 odsto poreskih prihoda, umanjenih za doprinose za socijalno osiguranje, što znači oko dva miliona KM za filmsku umjetnost sveke godine.

Prethodni članakAdžić: Završena restruktura, novi naziv Atos banka
Naredni članak“Nema međunarodnu punomoć” Zaharova poručila da je Šmit VARALICA