Trebinjska gimnazija dobiće PRVO DVOJEZIČNO SRPSKO-FRANCUSKO ODJELJENJE u Srpskoj

Direktor Francuskog instituta u BiH i savjetnik za kulturu u ambasadi Francuske u BiH Žan Kristof Tibo i predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak najavili su da će u trebinjskoj gimnaziji „Jovan Dučić“ od naredne školske godine biti otvoreno dvojezično srpsko-francusko odjeljenje.

„To je vrlo važan projekat koji imamo sa gimnazijom u Trebinju. Bio bi to prvi dvojezični razred u cijeloj Republici Srpskoj. Projekat je već u fazi realizacije“, kazao je Tibo, koji je večeras u Trebinju govorio na otvaranju francusko-njemačkog „Filmskog karavana“ u bioskopu Kulturnog centra Trebinje.

Tibo je istakao da je za Francusku Trebinje veoma važno jer je to nakon Sarajeva grad u BiH u kojem je i najveći broj učenika koji uče francuski jezik.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak kazao je da Grad Trebinje već nekoliko mjeseci pregovara sa francuskim partnerima o ovom projektu.

„Djeca koja budu završila četvotrogodišnje školovanje u dvojezičnom odjeljenju imala bi mogućnost da nastave školovanje na francuskim univezitetima. Dakle, to dvojezično odjeljenje otvara našoj djeci široko vrata jednog od najboljih obrazovnih sistema na svijetu“, istakao je Banjak.

On je precizirao da je projekat trenutno u fazi izmjene nastavnog plana i programa za gimnaziju, na kojoj se radi u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Plan je da ovu proceduru završimo u narednih nekoliko mjeseci kako bi u školskoj 2021/2022. godini bilo upisano prvo takvo odjeljenje u gimnaziji ‘Jovan Dučić'“, kazao je Banjak.

On je pojasnio da dvojezično odjeljenje podrazumijeva kombinovanje dva jezika u nastavi, da je ovim programom predviđeno povećanje broja časova francuskog jezika, a potom bi dio nastave iz matematike, hemije i fizike bio predavan na francuskom jeziku, za šta će profesori ovih predmeta, uz pomoć Francuskog instituta u BiH, morati da prođu odgovarajuću obuku u učenju francuskog jezika.

„Učenici će nakon svake godine imati priliku da polažu francuski jezik i stiču znanja karakteristična za određeni stepen – kao što su A1, A2, B1, B2, a oni najbolji i viši stepen. I upravo ta diploma, koju će dobiti nakon četvrtog razreda, omogućiće im nastavak školovanja na francuskim univerzitetima“, pojasnio je Banjak.Radiotrebinje