Narodna skupština o AERODROMU TREBINJE: Odluke o zoning planu i postupku eksproprijacije po hitnom postupku

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedloge odluke o izradi zoning plana područja posebne namjene i zakona o posebnom postupku eksproprijacije – radi izgradnje aerodroma u Trebinju.

Ovi dokumenti uvršteni su u dnevni red današnjeg zasjedanja parlamenta na prijedlog Vlade Srpske i za razmatranje po hitnom postupku, da bi na vrijeme bili stvoreni preduslovi za blagovremenu realizaciju složenog projekta.

Odluka o izradi zoning plana po hitnom postupku važna je kako bi se što prije izradio i usvojio planski dokument, te time spriječilo pomjeranje postavljenih rokova za realizaciju projekta aerodroma.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je u završnoj riječi o prijedlogu ove odluke rekla da je investitor u trebinjski aerodrom Srbija, koja će biti 100 odsto vlasnik.

Zoning plan obuhvata područje grada Trebinja površine oko 1.234 hektara, koje zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac.

“Ovaj aerodrom, na kome će pista biti duga oko 3,5 kilometara, donijeće dosta dobrog za Trebinje i Hercegovinu”, rekla je Golićeva i dodala da je to važan ekonomski, politički i infrastrukturni projekat.

Poseban postupak za nesmetanu realizaciju projekta

Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju pravni je okvir za nesmetanu realizaciju ovog projekta, koji je od opšteg interesa, izjavila je direktor Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Bosiljka Predragović.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, ona je istakla da je izgradnja aerodroma po mnogim karakteristikama složen projekat, a postojeći zakonski okvir u određenim segmentima usporava njegovu realizaciju u predviđenim rokovima.

“Ovo se posebno odnosi na institut rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, jer je za izgradnju aerodroma neophodno obezbijediti odgovarajuće pravo na zemljištu za aerodrom, te određene prateće objekte i privremeno zauzimanje zemljišta koje će biti korišteno tokom izgradnje aerodroma”, kaže Predragovićeva.

Ona je navela da je ovim zakonom predloženo da geodetsko-tehničke radove izvodi Uprava zbog bržeg i efikasnijeg okončanja ovih neophodnih postupaka, a sve u skladu sa odredbama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Prijedlogom ovog zakona propisano je da će troškove nastale u ovom postupku u ime korisnika eksproprijacije snositi Republika Srpska, a da će isplatu sredstava vršiti Uprava sa računa posebne namjene, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Višković: Stvoriti pravni osnov da se od 1. oktobra uđe u postupak eksproprijacije

 Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je izgradnja aerodroma Trebinje veoma važna i značajna za Srpsku i Hercegovinu, a da će vlasnik 100 odsto biti Srbija, koja je investitor.

– Postoje zajednički timovi Srpske i Srbije koji će raditi na realizaciji ovog projekta. Kada zakoni i odluke budu usvojeni, stvara se pravni osnov da se od 1. oktobra uđe u postupak eksproprijacije za izgradnju tog objekta. Investicija je vrijedna oko 100 miliona KM. Prvi avioni, očekujem, da će početi da lete već krajem 2021. godine – rekao je Višković u parlamentu Srpske odgovarajući na poslanička pitanja.

On je naglasio da ovaj aerodrom ima veliku perspektivu.