Trebinje: Obilježen Dan oslobođenja

Trinaesti novembar za Trebinje je veliki dan, slavi se kao Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu. Tradicionalno na svečanoj sjednici se dodjeljuju najveća gradska priznanja, ono za “počasnog građanina” posthumno je dodijeljeno nekadašnjem predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatoviću.

“Za ogroman doprinos koji je dao za odbranu Trebinja u Odbrandbeno otadžbinskom ratu, posebno u operacijama 1995 godine”, izjavio je Dragoslav Banjak, predsjednik SG Trebinje.

Bulatovića iz ratnih dana Hercegovci ne mogu zaboraviti iz skoro svake opštine poručuju da će mu se odužiti. Za trebinjsku povelju najviše zahvalna porodica ali i skoro cijela Crna Gora. Ponosni su politički nasljednici Momira Bulatovića.

“Momir Bulatović je sve učinio što je mogao u najtežim trenucima kada  se stvarala Republika Srpska i kada se branio Srpski narod u Hercegovini i u  cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Momir Bulatović kao hrabar čovjek, kao patriota , borac za pravdu za slobodu je zaista to zaslužio”, kaže Vladimir Joković, predsjednik SNP Crne Gore.

Zaslužili su i ostali dobitnici. Povelja grada dodjeljena je trebinjskoh gimnaziji koja je hram znanja cijeli jedan vijek. Trebinjci su se zahvalili i doktoru Siniši Dučiću.

“Moram da vam priiznam da sam vrlo ponosan čak i uzbuđen i sretan zbog ovog priznanja pogotovo što dolazi iz Trebinja iz mog rodnog grada. Ovo mi je jedno od najznačajnijih priznanja koje sam dobio u životu”, poručio je doktor Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dječije klinike “Trišova”, Beograd.

“Danas je zaista značajan dan jer imamo priliku da i sam grad prepozna znalaj vijeka postojanja Gimnazije Jovan Dučić i veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje”, smatra Nemanja Milošević, predsjednik ŠO Gimnazije “Jovan Dučić”.

Dan oslobođenja Trebinja uspomena je na 13. novembar 1918. godine, kada je 14. pješadijski puk Timočke divizije srpske vojske umarširao u grad, donijevši slobodu nakon viševjekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.

“Postoji ona poruka u ratu se brani, a u miru se gradi tako da  mi danas trebamo da to radimo gradimo, stvaramo i gradimo i održavamo ono što je stvarano u prethodnom periodu. Ono što je veoma važni i što je pruka treba da budemo ponosni na naše pretke”, kazao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Delegacije Gradske uprave i Skupštine grada položile su cvijeće na trebinjska spomen-obilježja žrtvama i borcima svih oslobodilačkih ratova.

Prethodni članakNevjerovatan 43-godišnji niz došao kraju – Đoković i Medvedev nisu bili „dovoljni“
Naredni članakPriče za laku noć djeluju poput terapije za djecu