Priče za laku noć djeluju poput terapije za djecu

Roditelji često uočavaju vrste neželjenog ponašanja kod svojih mališana, a kako bi to promijenili služe se raznim metodama.

Ipak, niko i ne sluti da pričanje priča pred spavanje može uticati na to da vaše dijete promijeni svoj pogled na svijet.

Kada im predstave junaka izmišljenog imena i sličnog ponašanja koje žele promijeniti, roditelji kroz priču mogu nagovijestiti promjene koje žele podstići kod djeteta.

“Spomenite djetetu junaka kojeg su roditelji mnogo voljeli. Ispričajte mu o dobrim djelima koja je činio, a onda mu ukažite i na to da je imao neko ponašanje ili greške koje se nisu dopadale njegovim bližnjim. Možete spomenuti i da su oni bili zabrinuti ili tužni zbog njegovog ponašanja – onako kako je u stvarnosti. Zatim smislite kraj u kojem se događa čudo i junak mijenja svoje ponašanje. Neka to bude sretan kraj, gdje se svi raduju i žive u ljubavi”.

Mnogi roditelji uspjeli su ovom metodom priča pomoći djeci da preusmjere svoje ponašanje.

Na taj način izbjegavate kažnjavanje i napetu atmosferu, a djetetova ličnost ostaće nenarušena, čak podržana.

Suviše mala, djeca ne mogu jasno vidjeti svoje greške ni ponašanje. Zato, da bi znala razlučiti dobro od lošeg, potrebno im je da u glavi stvore vlastite slike.

Ovaj ritual ne samo da utiče na ponašanje vašeg djeteta, nego i produbljuje vašu povezanost s njim, pomaže mu pri građenju vokabulara i ličnosti, piše Klix.ba.

“Pričama pred spavanje pomažete mu da produbi maštu, ali ga učite i osnovnim ljudskim osjećanjima poput razumijevanja, saosjećanja ili empatije”.

Prethodni članakTrebinje: Obilježen Dan oslobođenja
Naredni članakVozači oprez, nepovoljni uslovi za vožnju