“To je zahvalnost Rusiji za podršku” Dodik će Putinu u Moskvi uručiti Orden za zasluge

epa07294235 Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Chairman of the Presidency of Bosnia and Herzegovina Milorad Dodik (L), during their meeting in Belgrade, Serbia, 17 January 2019. Vladimir Putin arrived on official visit in Belgrade. EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik će se u utorak 23. maja sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Šef predsjedništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović je u intervju za RIA Novosti kazao da će Dodik Putinu uručiti orden.

– Da, predsjednik Dodik je odlikovao predsjednika Putina Ordenom za zasluge, između ostalog kao zahvalnost Rusiji za odgovarajuću podršku. On će ovaj orden uručiti tokom posjete – odgovorio je Perović na pitanje novinara.

Dodik je odluku o dodjeljivanju ordena Republike Srpske na ogrlici Vladimiru Putinu donio 8. januara ove godine.

– Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju – rekao je Dodik u Banjaluci na svečanosti dodjele odlikovanja.

O Ukrajini je rekao da Dodik neće pokretati tu temu, ali da će ako Putin bude to smatrao potrebnim sam informisati Dodika šta se dešava na ukrajinskom pravcu.

– Ako se Republika Srpska osamostali, to se neće dogoditi po planu. Nemojte misliti da je Milorad Dodik lud i da je naše rukovodstvo ludo. Oni su vrlo trezveni ljudi, vrlo ispravno procjenjuju situaciju. Ali ako Bošnjaci, ponavljam, potpomognuti svojim zapadnim mentorima, zapravo krenu u proces mljevenja BiH, kroz implementaciju nove doktrine koja se sada forsira, posebno iz Njemačke, koja Dejtonsku sporazum naziva zastarjelim. Predlažu promjenu uređaja – kazao je Perović.

Najavio je i da se nada skorom otvaranju ruskog konzulata u Banjaluci.

Prethodni članakCvijanović: Stradanje 12 beba je nacionalna tragedija i najstrašniji zločin
Naredni članakVLAST U HNK – HDZ BiH otvorio pregovore s blokom u kojem su SDP, DF i NiP