Cvijanović: Stradanje 12 beba je nacionalna tragedija i najstrašniji zločin

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je 22. maj jedan od najtužnijih dana u istoriji Republike Srpske i nacionalna tragedija koja će zauvijek biti urezana u kolektivno pamćenje našeg naroda.

Cvijanovićeva je navela da se na današnji dan, kada je preminula prva od 12 zvjezdica, sjećamo nevinih beba koje su 1992. godine stradale u banjalučkom porodilištu usljed nedostatka kiseonika.

– Saosjećajući sa bolom njihovih porodica i bližnjih, koji ne jenjava ni nakon 31 godinu, iznova se pitamo koje su granice zla svjetskih moćnika koji nisu dozvolili da se neophodni kiseonik dopremi u banjalučko porodilište – naglasila je Cvijanovićeva.

Istakla je da su upravo nečinjenjem počinili najstrašniji zločin, uskrativši pravo na dah i život novorođenim bebama.

– Naša najsvetija dužnost je da nikada ne zaboravimo njihovu nevinu žrtvu, koja je ugrađena u temelje Republike Srpske, ali i da čuvamo Republiku koja je jedini garant naše slobode i opstanka na ovim prostorima. Moleći se za naših 12 zvjezdica, kao i za Slađanu Kobas koja je od posljedica nedostatka kiseonika naknadno preminula, molimo se da se ovakva tragedija nikada i nikome na svijetu ne ponovi – poručila je Cvijanovićeva.

U banjalučkoj bolnici na današnji dan 1992. godine umrla je prva beba zbog nestašice kiseonika jer SAD i ostale zapadne zemlje, tokom borbi u građanskom ratu u BiH, nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem u Srpsku.

Nestašica je bila posljedica blokade srpske teritorije koju su vršile hrvatske i muslimanske vojne snage u rejonu Semberije.

Do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 beba.

Slađana Kobas, rođena 18. juna 1992. godine, jedina je preživjela beba u periodu od 22. maja do 19. juna 1992. Zbog nedostatka kiseonika ozbiljno joj je bilo narušeno zdravlje, pa je imala trajno oštećenje vida, mozga i pluća, a kasnije se bezuspješno borila sa rakom kostiju. Preminula je 9. februara 2006. u 13. godini.

Četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Smrt beba, kao i sve veća nestašica osnovnih životnih potrepština, bile su razlog za veliku vojnu operaciju “Koridor” u kojoj su se snage Vojske Republike Srpske sukobile sa hrvatskim i muslimanskim vojnim snagama.

Vojna operacija trajala je od 14. do 26. juna 1992. godine i završena je probojem blokade.

Ova istorijska vojna pobjeda nazvana je “Koridor života”, jer je omogućila nove živote, kako je i sam general Vojske Republike Srpske Momir Talić rekao: “Neću da djeca više umiru”.

Prethodni članakSEKA ALEKSIĆ NAKON ZLOSTAVLJANJA DJEVOJČICE POKRENULA LAVINU DOBROTE
Naredni članak“To je zahvalnost Rusiji za podršku” Dodik će Putinu u Moskvi uručiti Orden za zasluge