Tegeltija uručio Forti digitalni kvalifikovani potpis

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija uručio je digitalni kvalifikovani potpis ministru komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edinu Forti kako bi do 1. februara ili do kraja marta svi poreski obveznici prijave podnosili i potpisivali na ovaj način.

Tegeltija je istakao da je Uprava 2021. godine dobila ovlašćenje da bude izdavač ovih sertifikata.

U Srpskoj je već omogućeno da se podnose poreske prijave uz elektronski potpis za velike poreske obveznike, dok je u toku isti postupak za male poreske obveznike.

Kroz digitalizaciju smanjuju se procesi i štedi vrijeme kao i novac. Digitali potpis Uprave za indirektno oporezivanje omogućiće pravnim licima da pojednostave procese poslovanja. Sistem po ugledu na evropski, trebalo bi da zaživi i u BiH.

– Mi smo za naše poreske obveznike omogućili da se podnose prijave uz elektronski potpis, zavrili smo tu proceduru i u ovom trenutku izdajemo ove certifikate i za male poreske obveznike – naveo je Tegeltija.

Iz Unije poslodavca Republike Srpske kažu da je za pohvalu da se na ovaj način želi uštedjeti vrijeme i novac privrednicima, ali da bi najkorisnije bilo kada bi se uveo jedinstven digitalni poptis za sve institucije.

– Ovo oko Uprave je dobro došlo, jeste dio rješenja ali nam trebaju digitalni potpisi na nivou Republike Srpske i FBiH i da se međusobno ti potpisi priznaju – rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

U Republici Srpskoj još 2008. godine donesen je prvi zakon o elektronskom potpisu, a nadležnost za izdavanje i garanciju povjerenja ima Agencija za informaciono-komunikacione tehnologije

Iz Uprave za indirektno oporezivanje pozvali su sve obveznike indirektnih poreza, koji to nisu uradili, da podnesu zahtjev za digitalnu karticu, jer neće moći predati februarsku PDV prijavu kao do sada u pisanoj formi.

Prethodni članakKošarac: Politička agresija na Srpsku pod dirigentskom palicom Šmita i Marfija
Naredni članakNešić: Goganoviću od danas zaštita, a tražićemo da je imaju svi srpski predstavnici u Sarajevu